УГКЦ і творення помісної Православної Церкви в Україні (огляд)

«Дозвольте мені сердечно привітати наших братів православних із об’єднавчим Собором. В цей історичний момент, я хочу простягнути братню руку від імені нашої Церкви до новообраного предстоятеля та до всіх православних братів, кажучи, що відтепер ми йдемо разом в історію, до єдності, до правди».

«Бо від того, наскільки ми сьогодні плекаємо єдність та долаємо те, що нас роз’єднує, залежить майбутнє Церкви, народу та української вільної, незалежної, європейської держави», - звернувся Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, 15 грудня під час благодійного бенкету УКУ, який відбувався у Києві. При цьому Предстоятель УГКЦ зазначив, що це особливий «історичний момент для християн України». Глава УГКЦ закликав, щоб внутрішній рух до консолідації та об’єднання не припинявся.

Пропонуємо огляд основних думкок представників УГКЦ щодо створення єдиної Православної Церкви в Україні.

Найперше, варто зазначити, що Українська Греко-Католицька Церква не є байдужою до того, що діється у Православній Церкві України. «Ми вболіваємо над їхніми поділами і вітаємо все, що можна зробити для їхньої внутрішньої єдності» - зазначає Предстоятель УГКЦ. Натомість «для УГКЦ, – наголосив Блаженніший Святослав, – з наданням автокефалії нічого не зміниться. Але ми будемо шукати всі можливі шляхи, в дусі екуменічної концепції нашої Церкви, для досягнення єдності між усіма християнами, між усіма частинами Київської Церкви Володимирового Хрещення». 15 липня у Зарваниці духовний лідер греко-католиків, коментуючи процес надання томосу Православній Церкві, заявив: «Ми, як греко-католики, вважаємо це внутрішньою справою Православної Церкви».

Українська Греко-Католицька Церква є східною Католицькою Церквою свого права та перебуває у злуці зі Святим Апостольським Римським Престолом, а видимим знаком цієї єдності є Євхаристійне сопричастя з Папою Римським. Предстоятель УГКЦ бере участь у синодах Католицької Церкви, неодноразово зустрічається зі Святішим Отцем тощо.

Під час однієї такої зустрічі Блаженніший Святослав ще раз висловив Святішому Отцеві позицію УГКЦ щодо переговорів, які ведуться між Православними Церквами та Константинопольським Патріархатом у справі зцілення поділів й об’єднання українського православ’я: «Ми позитивно оцінюємо зусилля щодо подолання поділу в українському православ’ї відповідно до древньої засади salus animarum lex suprema est. Одночасно вважаємо ці процеси внутрішньою справою православної сторони і в жодному випадку не втручаємося в ці процеси й не беремо участі в їх проведенні».

«Ми переконані, що світська влада повинна забезпечувати необхідні умови для вільного розвитку усіх Церков у нашій державі та неприпустимо з її боку трактувати будь-яку Церкву як державну». Натомість Папа Франциск подякував  Українській Греко-Католицькій Церкві за її мучеництво «як ісповідь християнської віри та свідоцтво того, що намісник апостола Петра має особливу місію служіння єдності між християнами». Він запевнив свою підтримку УГКЦ і висловив вдячність за її динамічний розвиток й екуменічну відкритість.

У ході підготовки до надання автокефалії УПЦ можна було почути й фейкові новини про втручання УГКЦ у цей процес. Це, зокрема, йдеться про вислови  митрополита Російської Православної Церкви Іларіона Алфеєва про те, що УГКЦ лобіює  об’єднання православних, щоби потім усіх «навернути в унію». Після таких наклепів в черговий раз потрібно було спростовувати  неправдиві висновки Російської Православної Церкви, які є одним з багатьох інструментів гібридної війни на Україні.

Отож, Українська Греко-Католицька Церква схвально відгукується про помісну Православну Церкву з огляду на єдність християн, яка виявляється у двох завданнях.

Перше завдання стосується «заповіту» Христа. Йдеться за молитву Христа в Гестиманському саду про єдність між Його учнями (Йо. 17,11). «Це є ганьбою для християнства, що ті, які проголошують любов до Христа, любов до ближнього, не любляться взаємно, не можуть знайти згоди. Тому кожен реальний крок до поєднання – велика радість для християн» – зазначає  владика Борис Гудзяк, єпископ Паризької єпархії св. Володимира. Варто зазначити, що представники УГКЦ неодноразово беруть  участь у Міжнародній змішаній комісії Католицьких та Православних Церков з богословського діалогу  задля крокування до єдності.

Друге завдання має локальний характер. На переконання  Глави УГКЦ, ми мусимо разом дбати про добро нашої держави, а відтак шукати шляхів до відновлення первинної єдності Київської Церкви, як це було 1030 років тому. Це – наше завдання як християн, як спадкоємців цього Хрещення.

У свою чергу гостьовий науковий співробітник Інституту східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького Анатолій Бабинський вказує  на два виміри такого шляху. «З одного боку ці взаємини мають всі шанси стати більш плідними, оскільки нова Церква є визнаною тепер Константинопольським патріархатом і вочевидь з часом розпочне свою участь у екуменічному діалозі з Католицькою Церквою. Це відкриває більше можливостей для такого ж діалогу на локальному рівні між ПЦУ і УГКЦ, який може мати тепер офіційний характер».

Саме єдність Київської Церкви по-особливому має значення, адже пов’язана також з Апостольським переданням. Два роки тому, владика Венедикт Алексійчук, єпарх Чиказький, у одному з інтерв'ю зазначив, що УГКЦ репрезентує Церкву першого тисячоліття. Він обґрунтовує це безперервним Апостольським наступництвом, яке збережено в УГКЦ. «Від Володимирового хрещення цю нерозривну тяглість має тільки Українська греко-католицька єрархія. Православна єрархія, яку тепер маємо в Україні, походить щойно з 1620 року, коли Єрусалимський патріарх Теофан ІІІ на прохання гетьмана Петра Сагайдачного висвятив для православних нових єпископів. А це вже зовсім інакша гілка передання, це вже не передання з часів Володимирового хрещення, яке в дійсності є тільки у греко-католиків. Звичайно, це не є для нас привід для гордості, лише факт історичний», - зазначив владика Венедикт.

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголошує, що єдність і відчуженість між християнами є наслідком гріха. Зони відчуження і розколів не пролягають лише через межі християнських конфесій, вони пролягають через наші серця, людські стосунки, відчуження, гріховне відчуження людини від Бога. «Як нам сьогодні не стати перед Боже обличчя і не подякувати за те, що зціляє тіло багатостраждального українського народу. Як нам не подякувати за ті дари, які Він нам сьогодні уділяє, як нам не подякувати, що допомагає нам долати зони відчуження?!», – переконує  Глава УГКЦ.

Отож, надіємося, що факт створення єдиної Православної Церкви України дасть свої плоди єдності, миру та спільних зусиль на шляху до духовної єдності українського народу. 

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар