У Франції відзначили Дні Княжної Анни, дочки Ярослава Мудрого

На минулих вихідних у французькому місті Санліс поблизу Парижа відбулося традиційне святкування Днів Анни Ярославни – королеви Франції Анни Київської.

«Дні Анни Київської, доньки Ярослава Мудрого, святкуються у Санлісі вже кілька десятиліть, але останні роки вони набрали набагато глибшого значення. До них приєдналася Україна як держава, а також друзі Культурного центру Анни Київської з усього світу – українці, французи, європейці загалом, американці, канадійці. Це момент, коли вони зустрічаються і згадують про цю історичну європейську та українську спадщину», – зазначила співзасновниця Культурного центру Анни Київської у Франції Вікторія Делінжер.

Також відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку жертв Голодомору та політичних репресій за участі посла України у Франції Олега Шамшура та єпископа Української греко-католицької церкви, владики єпархії святого Володимира Великого в Парижі Бориса Ґудзяка.

Містечко Санліс є знаковим для українців, адже там мешкала королева Франції, Анна Київська. П’ять років тому Паризька єпархія УГКЦ купила у Санлісі храм та згодом відкрила парафію Святих Бориса і Гліба, при якій діє Культурний центр Анни Ярославни.

«Саме тут ми відчуваємо, що Україна – це Європа. Ми не стукаємося і не просимося в Європу, ми до неї повертаємось, тому що наші цінності, наша історія дуже тісно пов’язані з Європою. Ми є європейці, і цей наш Культурний центр є тому підтвердженням», – підкреслила засновниця Благодійного Фонду «Повір у себе» Ірина Іванчик.

«Анна – це внучка Володимира, хрестителя України, донька Ярослава Мудрого, племінниця Бориса і Гліба – перших святих України, і перша зафіксована в історії емігрантка з України до Західної Європи, а саме до Франції, де вона стала королевою, одружившись з Генрихом І. Анна для нас представляє тисячолітній пласт нашої історії – історії єдності Європи, Сходу і Заходу, історії християнських начал Європи», – розповів владика Борис Ґудзяк.

На святкуванні владика Борис очолив Божествену Літургію в абатстві Святого Венсана, яке заснувала Анна Ярославна.

https://www.youtube.com/watch?v=NvH1UEGgng4

У рамках програми заходу також відбулася презентація книги видавництва Родовід «Казимир Малевич. Київський період» французькою мовою, яка була видана за підтримки МЗС України. Французький мистецтвознавець Жан-Клод Маркаде прочитав лекцію про український авангард XX ст. Крім цього, до уваги відвідувачів у Культурному центрі Анни Ярославни була представлена тематична виставка «Малевич – кольори України».

За матеріалами: VIDIA

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар