Глава УГКЦ у Різдвяному посланні: «Святкувати Різдво – це сказати «ні» насильству»

Стратегію підступного нападу, агресії чи сліпого насильства як шляху до запевнення своєї влади обирає безсилий і слабодухий, бо нічим іншим не може переконати чи повести за собою. Натомість запорукою справжньої перемоги і тривалого миру часто стає людська слабкість, одягнена в Божу силу.

Про це мовиться у щорічному Різдвяному Посланні до духовенства, мирян та всіх людей доброї волі Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з нагоди свята Різдва Христового 2019 року.

Часом, роздумує Глава у Посланні, у щоденному житті нам видається, що сильним є той, хто може принизити іншу людину. Однак насправді такий прояв сили – це насильство. Тож стоячи перед яслами Князя миру, ми починаємо розуміти, що насильство – це завжди аргумент слабкого, який хоче видати себе за сильного, це поведінка боягуза, що просто лякається іншої людини, навіть найслабшої.

Христос, нагадує Предстоятель УГКЦ, зазнавав насилля практично з моменту народження. Щоб утримати владу, наказав убити вифлеємських дітей. Та Божий мир завжди сильніший за людське насилля, тому саме він перемагає.

«Святкувати Різдво – це сповнюватися миром із небес і сказати «ні» насильству. Приймімо новонародженого Спасителя як Князя миру в наші родини і станьмо, за прикладом святого Йосифа та Богородиці Марії, носіями і хранителями миру. Уникаймо будь-якого насильства – у словах і вчинках – передусім у родинному колі, у стосунках чоловіка і жінки чи батьків і дітей», – закликає Блаженніший Святослав.

Відкидаймо культуру смерті, просить духовний лідер українців, яка допускає вбивство невинних ненароджених і заохочує, як це буває в деяких країнах світу, важкохворих або старших людей вкорочувати собі віку під маскою так званої «солодкої смерті»...

«Нехай залунає прабатьківська колядка в наших школах та інших навчальних закладах, запобігаючи проявам насильства серед дітей. У суспільстві, в якому живемо, не дозволяймо, щоб сліпе фізичне чи моральне насильство було засобом політичної боротьби», – написав Глава Церкви.

Представники політичних сил, за його словами, які заохочують до насильства і розпалюють конфлікти, насправді є слабодухими і ніколи не будуть здатними послужити спільному благу нашого народу. Підтримуймо тих, хто йде до влади не з метою панування, а щоб служити і має силу протистояти насиллю, утверджуючи справедливий і тривалий Божий мир.

«Святкуймо сьогодні Різдво Христове, – відзначив Блаженніший Святослав, – та будьмо носіями небесної радості й миру, перемагаймо насильство і страх, як в особистому житті, так і на всіх фронтах війни.... Чужоземній агресії протиставмо, як це роблять захисники на Сході України, жертовність нашої любові, дієву солідарність із жертвами агресії, прикликаймо Божий мир на нашу землю».

Особливо Глава Церкви в привітав з Різдвом Христовим наших військових, які є оборонцями миру та переможцями війни. «Лину думками та молитвою до холодних тюрем, де страждають наші військовополонені й в’язні сумління, до лікарень, де одужують поранені в боях за нашу Батьківщину, до домівок, де вбиті горем українці переживають втрату своїх рідних внаслідок війни», – написав духовний лідер українців.

Джерело: news.ugcc.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар