Чому очільника Римсько-католицької церкви вважають головним радикалом від католицизму

Релігійні доктрини консервативні й погано піддаються реформам. Але Папа Римський Франциск лише за два роки (його обрали Папою 2013 року) примудрився завоювати статус революціонера і стати справжньою зіркою. Його висловлювання потрясають підвалини християнства і привертають увагу світової громадськості до найскладніших проблем.

За словами і діями 78-річного понтифіка спостерігають не тільки 1,2 млрд католиків з усього світу, а й атеїсти і навіть прихильники інших релігій. 22 вересня Папа прибув з історичним візитом у США, де провів шість днів і встиг зустрітися з Бараком Обамою, а також виступити в Конгресі й Генеральній асамблеї ООН.

Із дня обрання Франциска, якого у світському житті звали Хорхе Маріо Берґольйо, стало зрозуміло, що він відрізнятиметься від попередників. По-перше, він вибрав для себе ім'я, якого раніше не мав жоден із понтифіків. По-друге, він став першим Папою родом з Нового світу. По-третє, він виявився першим головою Римсько-католицької церкви з ордена єзуїтів – відомих прихильників бідності й аскетизму.

Після церемонії обрання 2013 року, замість того щоб залишити палац на призначеному йому лімузині, Франциск поїхав у мікроавтобусі разом з іншими священиками. Він відмовився оселятися в Папському палаці і далі живе в готелі, де селяться священики, які приїжджають до Ватикану у справах. Франциск також відмовився носити червону з золотом папську мантію, віддавши перевагу простому білому одягу. А замість броньованого автомобіля, досі роз'їжджає на звичайних машинах із відкритим верхом. Публіці він пояснює, що в його віці боятися чого-небудь уже безглуздо, тим більше що все – в руках божих.

 

«Капіталізм – це система, для якої люди – ніщо, а гроші – все»

Як справжній єзуїт Франциск завжди називав прагнення до багатства і наживи «витівками диявола» і критикував систему, яка «породжує ментальність, готову на все заради прибутку». Виходець із небагатих районів Буенос-Айреса, він завжди вважав своєю місією боротьбу з бідністю і став першим Папою, який навідався в нетрі.

«Вважалося, що коли чаша буде переповнена, з неї поллється так, що благ дістанеться і бідним. Але виявилося, що чаша в міру свого наповнення стає дедалі більшою. І бідним не дістається нічого», – заявив понтифік в одному зі своїх інтерв'ю 2014 року. «Невже ми стали такими глухими, що радіємо виходу нового смартфона, але нас не зачіпає самотність старих, біль бездомних і руйнування божих творінь?»

Франциск також не раз закликав багаті країни вкладати в розвиток бідних. В одному зі своїх виступів, перебуваючи у Венесуелі, він жорстко розкритикував світовий лад «нового колоніалізму», за якого бідні країни перетворено на постачальників сировини та дешевої робочої сили для багатих.

Цікаво, що за таку критику капіталізму дехто почав називати Франциска комуністом, незважаючи на те, що він завжди відкрито критикував ідеї Маркса.

 

«Ісус був біженцем»

Папі Франциску близька проблема емігрантів. Це й не дивно, враховуючи, що він народився в родині італійських емігрантів, які втекли до Аргентини від режиму Беніто Муссоліні. Ще до напливу сирійських мігрантів у Європу він закликав кожну церкву прихистити хоча б по одній родині, кажучи, що «Бог судитиме нас по тому, як ми вчиняли з найнужденнішими».

Звертаючись до теми еміграції, понтифік завжди наголошував, що Ісус був біженцем, адже, згідно з Біблією, Йосип і Марія тікали до Єгипту, рятуючись від правління царя Ірода. Те ж саме, за словами Франциска, роблять біженці й сьогодні. «Тисячі людей тікають із рідних країн у пошуках кращого життя для своїх родин, у пошуках можливостей. Хіба це не те ж саме, чого ми всі хочемо для своїх дітей? Нам треба перестати відсікати все, що може здаватися проблемним. Згадайте золоте правило: стався до інших так, як хочеш, щоб чинили з тобою», – заявив Папа, виступаючи в американському Конгресі 24 вересня.

 

«Забруднювати природу – гріх»

Папа Франциск виступає за екологію і закликає берегти землю – найбільше творіння Бога, забруднювати і знищувати яке – гріх: «Природу не можна розглядати як щось окреме від нас чи просто як умови, в яких ми живемо. Ми частина природи, і тому пов'язані з нею нерозривним зв'язком... Якщо ми знищуватимемо це боже творіння, то воно знищуватиме нас». За його словами, експлуатувати землю з метою наживи також є тяжким гріхом.

Папа став першим главою католицької церкви, який визнав глобальні зміни клімату, викликані людською діяльністю. У кількох своїх промовах він закликав світових лідерів зробити все, щоб зменшити викиди в атмосферу вуглекислого газу та інших речовин, які викликають парниковий ефект.

 

«Ворота раю відкриті для атеїстів і вірян інших релігій»

Великий шум викликали слова Франциска про релігію. «Не обов'язково вірити в Бога, щоб бути хорошою людиною. У якомусь сенсі традиційне розуміння Бога застаріле. Людина може бути віруючою, але не релігійною. Не обов'язково ходити до церкви і жертвувати гроші... Багато найкращих людей в історії не вірили в Бога, а найгірші робили страхітливі речі в ім'я Бога».

В одному з інтерв'ю 2013 року Франциск пішов ще далі й заявив, що ворота раю відкриті для вірян усіх релігій і навіть атеїстів, «якщо вони живуть по совісті»: «Я вірю в Бога, а не в католицького Бога. Немає ніякого католицького Бога».

Папа також часто зустрічається з очільниками всіх світових релігій, а черговий фурор справив 2013 року, коли напередодні Великодня відвідав головну в'язницю Риму, де мив ноги 12 ув'язненим, зокрема мусульманам і жінкам.

До речі, Папа Франциск також вважає, що жінкам, які традиційно слабко представлені в церковній ієрархії, потрібно надати більше можливостей і вищі посади.

 

Погляди на контрацепцію та гомосексуалізм

В одній із проповідей понтифік погодився з думкою демографів про необхідність мати не більше трьох дітей. При цьому церква не визнає штучної контрацепції, але закликає планувати сім'ю природним способом: утримуючись від інтиму в дні, коли жінка може завагітніти.

Папа виступає проти одностатевих шлюбів. Проте він вразив багатьох, заявивши, що закликає не засуджувати і не виключати з церковного життя гомосексуалістів: «Хто я такий, щоб судити людину, яка шукає Бога і має добрі наміри?.. Не можна виключати цих людей».

Джерело: forbes.net.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар