Безконечне Різдво

Чому Різдво не може бути кожного дня? Діти часто запитують про це, пов'язуючи Різдво з подарунками, солодощами та відпочинком від повсякденних обов'язків. Дорослі посміхаються, бо знають, що свято не може тривати вічно. Діти ставлять прекрасні питання, а дорослі дають невірну відповідь.

Це правда, що в цьому житті, в цьому грішному світі, кожне свято або час для ігор повинен закінчуватися. Вірно й те, що ми повинні жити в «реальному світі», але реальний світ – це не те, що уявляє більшість людей. Те, що більшість називає реальним світом, правильніше буде назвати «сферою загального досвіду». Іншими словами, це те, що їх короткозорі душі дозволяють їм бачити, зокрема, цикли: робота, відпочинок, робота, відпочинок, робота і т. д. Реальний світ (тобто справжнє, викуплене творіння, яке звеличив Христос) є набагато кращий, глибший, дивовижний і більш насичений, ніж сфера загального досвіду. І це справжній виклик для християн – жити правдивіше у реальному світі, який Господь дав нам, щоб зберегти від пекла, підготувати до Небесного Царства і протистояти впертій ілюзії похмурої тяжкості так званого «реального світу».

Коли я був маленьким хлопчиком, я знав, що настає різдвяний період, тому що навколо з'являлися прикраси, ялинка і не треба було ходити в школу.

А як я дізнавався, що різдвяний період закінчився? Прикраси поверталися в коробку. Потім знову розпочиналися заняття в школі, і я знав, що Різдво дійсно закінчилося. А як люди дізналися про пришестя Христа? Бог послав ангелів, трьох царів і, нарешті, Івана Хрестителя для того, щоб сказати людям, щоб вони приготувалися до зустрічі з Ним.

Ось важлива різниця між «тоді» і «зараз»: час Різдва починається і завершується, але час Ісуса Христа з нами не завершується. Ісус – це не сезон або свято, яке закінчується, або гість, який відходить. Ісус Христос, Син Божий і син Марії, як і раніше з нами у такий спосіб, що Іван Хреститель не міг і уявити. Христос з нами в житті і навчанні Церкви; Він з нами в Писанні; Він з нами в Таїнствах, особливо в Євхаристії. Як нагадує нам святий Йоан Золотоустий: «Якщо ми наблизимося з вірою, ми побачимо Ісуса (...), адже кивот Євхаристії замінить ясла. Тут присутній Господь, огорнений не пеленами, а сяйвом Святого Духа».

Давайте не будемо відноситися до присутності Христа, як до сезону, який приходить і відходить! Давайте не будемо ставитися до Христа, до Слова, яке сталося тілом, як до прикраси, яку потрібно заховати до наступного року! Давайте не будемо ставитися до Христа, як до відвідувача, який гостює у нас під час свят!

Чим же є «реальний світ» для віруючих християн, які знають, що народження Спасителя змінює все? Давайте зосередимося на трьох моментах:

1. Ми не самотні: Бог тепер завжди з нами, говорить з нами через творіння, через Церкву і через дивовижну гідність людського тіла, яке ми маємо тепер у Христі.

2. У нас є надія: Спасительна місія Христа, яка розпочалася від Його народження, відбулася для того, щоб знову відкрити для нас небесну браму. Наша доля є більшою, ніж життя і смерть у сфері загального досвіду!

3. У нас є робота: люди знаходяться у темряві до такої міри, що не знають і не люблять Христа. Те, що ми отримали у вигляді подарунка – наше християнське покликання – ми повинні тепер подарувати іншим. Яким би не було наше становище у житті, ми не можемо заспокоїтися, поки не зробимо все можливе, щоб донести Христа до світу і світ – до Христа.

Чому Різдво не може бути кожен день? Може і повинно бути, так воно і є! Кожен день Христос з нами і для нас, Він просить нас приєднатися до Нього, щоб повернути все створіння нашому Небесному Отцю. Навіть коли час Різдва закінчується, час Еммануїла (Бога з нами) ніколи не закінчується – і це справжнє свято!

о. Роберт МакТейг, ТІ

За матеріалами: рускатолик

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар