Захист докторської дисертації о. Августина (Ігоря) Стрижика, ЧСВВ

У четвер, 26 листопада 2015 року в католицькому інституті Парижа, відбувся захист докторської дисертації з філософії о. Августина (Ігоря) Стрижика, ЧСВВ на тему: «Воплочення буття в філософії Габрієля Марселя (L’êtreincarné chez Gabriel Marcel).

Французький філософ і драматург Габрієль Марсель (1889-1973) намагався через свою філософію пояснити ідею воплочення з філософської точки зору. Автор наголошував, що його філософія це передовсім філософія воплочення.

Головний аналіз і реалізація цієї ідеї відбувається через проблематику людьского тіла. Навколо цієї осі розвивається філософська рефлексія Г. Марселя, який намагається довести, що людьске тіло є таємницею через яку можна відкривати нові перпективи щодо пізнання людини як воплоченого буття.

Головна теза праці полягає в тому щоб показати оригінальність підходу Г. Марселя, який доходить до наступного висновку : людьске тіло є реальністю, яка єднає матерію і дух. Тіло є неначе «завісою», що єднає видимий світ з невидимим.

Таке бачення тіла дозволяє поглиблювати і можливо змінювати деякі антропологічні акценти бачення людини як втіленого буття. Цей підхід дозволяє також переглянути наше ставлення до етичних норм і їх застосування. Виклики сьогодення, особливо в перспективі нечуваного прогресу науки і медицини, доводять, що пошук шляхів до поглиблення нашого розуміння правдивої природи людини ніколи не закінчується. Теологи і філософи знову і знову повертаються до проблематики втілення, яка є правдивою таємницею.

Г. Марсель вніс свою лепту і запропонував своє бачення втілення. Його філософія мала серйозний вплив на розвиток суспільної думки особливо після другої світової війни. Інтерпретація воплочення в Г. Марселя заслуговує на увагу. Популярність цього філософа зростає і сьогодні його думки є актуальними і свіжими. Щораз то більше людей відкривають цього трохи забутого мислителя.

На захисті були присутні багато гостей, серед яких: Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ о. Веніамин Чернега, ЧСВВ, ігумен Жовківського монастиря, о. Епіфаній Гнатів, ЧСВВ, докторант Католицького інституту в Парижі, о. Михайло Романюк, парох української парафії в Парижі, та багато французів з парафії на якій мешкав і працював о. Августин.

Згідно правил захисту докторських дисертацій, спочатку відбулося представлення отцем дисертантом теми, мотиву, методики та змісту праці. Після представлення головної теми докторської тези відбулися запитання-відповіді щодо наукового аргументу, представленого о. Августином.

Далі комісія професорів Католицького Інституту в Парижі під головуванням  Emmanuel Falque – декана факультету, о. Paul Gilbert, SJ , Jean – Louis Vieillard – Baron, Jean François Petit, приступила до обговорення й оцінки докторату, ставлячи свої запитання дисертанту, на які о. Августин відповідав демонструючи глибоку обізнаність щодо представленої ним теми. Варто зазначити, що захист докторату тривав понад три години в атмосфері погідності й піднесення, що ще більше виявилось після остаточного оголошення про присудження о. Августину Стрижику, ЧСВВ наукового ступеня докторату.

Вітаємо о. д-р Августина Стрижика, ЧСВВ, із здобуттям докторату!

 Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар