Відтворюючи багатство історії: у Міністерстві культури Литви обговорили концепцію вітражів василіянського храму у Вільнюсі

13 червня 2019 у Вільнюсі відбулося розширене засідання Реставраційної ради при Міністерстві культури Литовської Республіки, метою якого було обговорення концепції тематики вітражів та їхньої локалізації в сакральному просторі інтерʼєру василіянського храму Пресвятої Трійці у Вільнюсі.

Окрім представників Міністерства культури і членів Реставраційної ради, у засіданні взяли участь архітектор пані Аудронє Шаулєнє, проректор з наукової роботи УКУ професор Ігор Скочиляс, голова правління Всеукраїнської творчої спілки вітражистів України пані Ірина Макусева з Києва та настоятель монастиря та храму Пресвятої Трійці УГКЦ у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих ЧСВВ.

Опираючись на результати міжнародного дослідницького проекту „Православні та унійні спільноти у Великому князівстві Литовському: історія, культура, памʼять”, що впродовж 2015-2019 рр. спільно реалізовувався Вільнюським та Українським католицьким університетами в рамках програми «Київське християнство», професор Ігор Скочиляс представив концептуальні засади тематики і розміщення 14 вітражів у монастирському храмі. Як декоративний елемент оздоблення вікон сюжетними композиціями зі скла, вітражі покликані художніми засобами візуалізувати сакральний простір церкви Пресвятої Трійці як християнської святині, де звершується Євхаристія та відбувається зустріч людини з Богом. Так само вітражі представляють ідентичність храму як особливого місця, де поєднюються східна візантійська і західна католицька традиції та взаємовпливи литовської й української культур. Під час загального обговорення концепції вітражів представник УКУ вказав на унікальну спадщину Святотроїцького комплексу як важливого місця історичної й культурної памʼяті українського і литовського народів, наголосивши  на інтегральному звʼязку храму з Василіянським Чином, містом Вільнюсом, Великим князівством Литовським і незалежною Литвою, давньою Київською митрополією та сучасною Україною і Греко-Католицькою Церквою.

Натомість голова правління Всеукраїнської творчої спілки  вітражистів України пані Ірина Макусева презентувала основи концепції оздоблення храму Пресвятої Трійці у Вільнюсі художніми вітражами. Основою оформлення вікон вітражними композиціями є поєднання геометричних і  рослинних  орнаментів, характерних для монументального оздоблення споруд, зокрема і сакральних, XVI−XVII століть. Перехід від домінування геометричних орнаментів до рослинних відбувався поступово, разом із змінами в традиціях і тогочасній культурі. Виявлені фрагменти розписів засвідчують, що внутрішні стіни храму Пресвятої Трійці в минулому були прикрашені вражаючими геометричними і рослинними орнаментами.

Кольорова гама орнаментів розрахована на  обʼємний простір храму, тому всі центральні частини вітражів заповнюються не кольором, а орнаментальним зображенням стилізованих риб, октаграм, хрестів, колосків. Рослинні  орнаменти створені з композицій, що мають зображення винограду, калини, трилисників та чотирилисників.

За підсумками засідання Реставраційна рада при Міністерстві культури Литви схвалила концепцію тематики вітражів у сакральному просторі Вільнюського василіянського храму, де зокрема будуть представлені ікони св. Василія Великого, Пресвятої Трійці, перших литовських мучеників за Христову віру свв. Йоана, Антонія і Євстафія, св. Казимира – покровителя Литви, новомучеників Української Землі, портретні зображення св. Йосафата Кунцевича, митрополита Йосифа Велямина Рутського, фундатора храму князя Костянтина Острозького, монаха-чудотворця Йосафата Бражича та Ігнатія Дубовича – вільнюського бургомістра, одного з ктиторів монастиря і храму, два сини якого в першій половині XVII ст. стали василіянськими архимандритами. Передбачається, що до кінця 2019 року в церкві Пресвятої Трійці у столиці Литви будуть встановлені перші три вітражі.

За матеріалами: ucu.edu.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар