Величне свято у монастирі в Брюховичах

У неділю, 13 червня 2021 року відбулось подвійне свято: урочисто закінчився академічний рік у Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах, а також вісім ченців Василіян склали довічні обіти послуху, чистоти та убожества у Василіянському чині.

Божественну Літургію в монастирському храмі очолив о. Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, якому співслужили о. Франциск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті; о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор ВІФБС, о. Веніамин Чернега, ЧСВВ, провінційний вікарій, о. Іван Римар, Ректор Тернопільської духовної семінарії, о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, магістр новиків, Провінційні радники, о. Микола Туркот, ЗНІ, префект студентату Редемптористів, та численні священнослужителі.

Обряд складання довічних монаших обітів згідно із звичаєм відбувається під час Божественної літургії після Малого входу. Цього року обіти склали брати Василіяни Филип Блажкевич, Антоній Германович, Максиміліан Григор’їв, Вартимей Дутчин, Роман Кундзір, Мар’ян Поспішель, Тадей Херович, Терентій Хомишин. Після вступних обрядів кожний зокрема увійшов у святилище, поклав руку на святе Євангеліє і виголосив присягу довічних обітів. Опісля відбулося облачення у чернечий одяг та інші атрибути, притаманні для вічних обітів – чернечий параман, нагрудний хрест, мантію з каптуром та запалену свічку. Складенням цих обітів ченці стають повноправними членами Василіянського чину та отримують право голосу.

Урочисту проповідь виголосив Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ. Неділя святих отців, яку відзначаємо у цей день, пригадує нам про єпископів, які забралися на перший Вселенський собор у Нікеї, результатом якого став Символ віри, який ми молимося і сьогодні. Цей собор засудив Арія, який заперечував Божество Ісуса Христа, і варто дивуватися, як той чоловік не бажав послухати багатьох владик, зібраних на соборі. З тих давніх подій варто навчитися, що до віри також належить довір’я до Бога і до його Церкви.

Власне, складення довічних обітів – це акт послуху і перед Богом і перед Церквою. Кожна людина має покликання. До монашого життя Бог кличе багатьох людей, тих кого Він сам хоче, однак за людиною завжди залишається можливість вибору, вона вільна і може відповісти на Боже покликання як позитивним, так і негативним чином. Господь нікого силою не тягне до того чи іншого стану. Сьогодні перед Господом склали довічні обіти восьмеро ченців, однак на цьому їхнє покликання не завершене. Це покликання потребує пильного догляду, ченці повинні плекати його через молитву, любов та практикування добрих вчинків. Наприкінці о. Протоігумен склав подяку батькам новопрофесів за добре виховання своїх дітей, але особливо за те, що подарували їх на особливе служіння Господеві.

Після Божественної Літургії із словом звернувся ректор ВІФБС о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ. Він зазначив, що Брюховицький монастир є осідком семінарії – Василіянського інституту філософсько-богословських студій – і наступником багатовікової наукової та виховної праці отців Василіян, починаючи ще від митрополита Йосифа Велямина Рутського. Сьогодні в цьому інституті, окрів Василіян навчаються ще студенти із згромаджень Редемптористів та Оріоністів. Цією літургією закінчується академічний рік в інституті, цьогоріч п’ятеро студентів стали його випускниками: отці диякони Партеній Гриник, Кароль Семкович, Даниїл Галяс, Давид Козин і брат Тадей Корень. Отець Ректор подякував усім присутнім за спільну молитву.

Від імені новопрофесів із подячним словом виступив брат Терентій Хомишин, ЧСВВ, який висловив слова вдячності усім, хто тією чи іншою мірою був причетним до зародження та зростання їхнього покликання в Чині Святого Василія Великого.

За матеріалами: ВІФБС

Фото: бр. Йоан Касіян, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар