У Погоні завершилась ХХІIІ Міжнародна проща вервиці

Архиєрейська Божественна Літургія стала завершальною частиною XXІІІ Міжнародної прощі вервиці, яка зібрала численне духовенство і вірних у монастирі отців Василіян, що у Погоні.

Розпочалась проща у суботу, 29 вересня, урочистим винесенням на відпустову площу ікони Погінської Божої Матері. Протягом двох днів до неї могли приступати зі своїми молитвами численні прочани. Відтак розпочався Молебень до Богородиці та співана вервиця.

Далі – Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Василій Тучапець, екзарх Харківський. Прийнявши Євхаристійного Христа, вірні роздумували над Божим милосердям та особою Божої Матері під час адорації. Цей час давав можливість застановитись над внутрішнім життям християнина й безмежними дарами, якими Господь наділяє кожну людину.

Суботній день завершився Хресною дорогою, яку провадив о. Йосиф Будай, ЧСВВ. Окрім страждань Христа, проповідник, наводячи власний приклад і життя святих, звернув увагу на цінність Святого Таїнства Сповіді. Протягом цілої ночі у храмі провадились нічні чування під проводом о. Порфирія Шумила, ЧСВВ.

Зранку, після богослужіння Утрені, служився Акафіст до Богородиці та проводилась співана вервиця, яка славними таїнствами закінчувала роздуми з життя Христа.

Кульмінацією Міжнародної прощі вервиці стала Божественна Літургія, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, у співслужінні з владиками: Володимиром Війтишиним, митрополитом Івано-Франківським, Василієм Тучапцем, екзархом Харківським, Нілом Лущаком, єпископом-помічником Мукачівської єпархії, о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя, о. Никодимом Гуралюком, ЧСВВ, ігуменом Погінського монастиря, ієромонахами-василіянами та з іншими священослужителями.

У своїй гомілії Блаженніший Святослав, говорячи про неділю після Воздвиження Чесного хреста, сказав, що «у день смерті нашого Спасителя людина отримала у спадок вічне життя. Але сьогодні Христова Церква начебто запрошує кожного з нас зрозуміти, як те, що сталося тоді на хресті, торкає сьогодні мене, християнина третього тисячоліття?» Відповіддю на це питання є слова євангелиста Марка, який дає три засади, які випливають із таїнства хреста господнього.

Перша засада торкається зречення самого себе. У цьому контексті Глава УГКЦ сказав, що це означає, що не можна бути християнином лише частково: «Або ти цілковито усім своїм єством віддаєш себе Христові, або ти не є справжнім учнем Господнім». Тому, за словами Блаженнішого Святослава, найбільшою бідою Церкви у нашому часі є те, що часто християни є віруючими не до кінця. Тільки один Господь може спасти і дарувати нову надію. А для цього треба цілковито довіритись Йому, а тому – зректись себе заради Христа.

Говорячи про друге правило життя християнина – взяття на себе свого хреста - Предстоятель УГКЦ сказав, що це означає "стати причасником страждання, смерті, а також воскресіння Христового». Не треба боятись зневаги від тих, які вважають хрест, за словами апостола Павла, безумством. Необхідно «взяти відповідальність за свідоцтво християнського життя, щоб усі ті, які мене бачать (діти, сусіди, рідні, близькі), через моє щоденне життя, вчинки, ісповідь моєї віри побачили, що я є вірний учень Христовий».

Третьою настановою від від Христа є вказівка слідувати за ним: «Ти, або йдеш увесь, усім своїм єством: своїми очима дивишся вперед, розумом шукаєш справжньої дороги, щоб дійти до мети, а тілом рухаєшся, - або ти відстаєш чи йдеш в іншому напрямку». Господь дає нам надію. «Дорога за Христом є дорогою у Воскресіння, у вічне життя, у його славу, бо хто на землі є причасником Його страждань і Його хреста, той вже входить тут у життя вічне».

Далі Блаженніший Святослав привітав усіх учасників прощі та подякував за їхню молитву на вервиці. «Христова вервиця є свідченням того, що історія спасіння, над якою ми роздумуємо, стає історією спасіння мого особистого життя, стає історією моєї Церкви і мого народу», - підкреслив проповідник. Він також подякував батькам, які вчать молитися своїх дітей. Наводячи приклад історії, Глава УГКЦ пригадав, що силою молитви на вервиці одного разу вже було переможено безбожний комуністичний режим. «Я вірую, що ідучи сьогодні сучасною нашою історією, з молитвою на вервиці, ми переможемо усіх наших ворогів, які сьогодні напосідають на нас», - наголосив він.

На завершення гомілії Блаженніший Святослав закликав до молитви на вервиці за Святішого Отця Франциска, Церкву, і за українську молодь.

Після Божественної Літургії Глава УГКЦ подякував присутнім владикам: о. Протоігумену, о. ігумену Никодиму, зібраним паломникам; також привітав усіх іменинниць, які носять імена: Віри, Надії, Любові та Софії. У свою чергу, зі словами вдячності звернувся о. Йоан Школик та о. Никодим, який подарував Блаженнішому Святославу медальйон із вишитою іконою Погінської Богородиці.

Завершилась Проща вервиці молитвою за Україну «Боже великий, єдиний».

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар