На Вінниччині відбулось освячення братської могили воїнів УГА

В середу 14 жовтня на свято Покрову Пресвятої Богородиці у м. Бар, що на Вінниччині, відбулось освячення братської могили воїнів УГА, заслужених борців за свободу та кращу долю нашого народу. Ця могила була відновлена спільними зусиллями греко-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Бар.

З історії відомо, що по завершені Першої світової війни УГА витіснена польськими військами з Галичини у липні 1919 року, перейшла річку Збруч і поєдналась із військами УНР. І перебували в так званому «чотирикутнику» смерті. Несприятливі природні умови дощової осінньої і зимової пори та неякісне спорядження стали неабиякими труднощами ведення захисних боїв. Крім того в цей час вирувала пошесть плямистого і черевного тифу, через що багато вояків помирало в лазаретах або просто в обозах. Із досліджень краян в м. Бар знаходився найбільший військовий шпиталь, в якому на той час перехворіло біля 2500 вояків УГА. Невідомо, скільки з них померло і були захоронені на цвинтарі. Відомо, що всіх хоронили в братську могилу. Проте, коли прийшли більшовики, могилу зрівняли, де з часом вона запалась і заросла кущами та стала забутою. І лише у двохтисячних роках цю могилу, за сприянням історика краєзнавця п. Миколи Йолтухівського цю могилу було віднайдено. Цю ідею підтримав місцевий «Пласт», який це місце розчистив та насипав невелику могилу. Молоді юнаки організації «Пласт» під керівництвом їх провідника п. Михайла Піддубного, вирішили увіковічнити цю могилу поставивши на ній чотирьохметровий дерев’яний хрест. Цей хрест та могилу на свято Покрова 2010 року освятив о. Мелетій Батіг, ЧСВВ, настоятель місцевої греко-католицької Церкви. Таким чином стрілецька могила, що довгий час була забутою, знову ожила. Проте це був лиш перший етап робіт в упорядкуванні могили. Другим та завершальним етапом стало обкладення могили, у формі чотирикутної піраміди, виложеної гранітним камінням.

На свято Покрова, по завершенні святочної Літургії та Молебню до Пресвятої Богородиці о. парох Мелетій Батіг, ЧСВВ, разом із братством та представниками громадських організацій, зокрема «Пласт», процесійною ходою вирушили на місцевий цвинтар, де урочисто відправили Панахиду по завершені якої о. Мелетій звернувся до присутніх із словом подяки та заохоти. Опісля всі разом заспівали деякі стрілецькі і повстанські пісні та зробили спільне фото.

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар