У Брюховичах розпочалась Провінційна капітула ченців василіян

10 лютого у Брюховицькому монастирі св. Йосифа розпочалась Звичайна Провінційна капітула у Провінції Найсвятішого Спасителя.

Розпочалось зібрання Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у співслужінні з Протоігуменом провінції о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, членами провінційної управи, ігуменами та капітульними отцями.

«Христос підкреслює, що християни мають у собі дуже важливий дар – Святого Духа, який перебуває у нас», - підкреслив Блаженніший Святослав, коментуючи Євангеліє. Відтак проповідник закликав до свідчення своєї християнської віри: «нашим покликанням є дати Святому Духові у нас промовляти».

Глава УГКЦ подякував за запрошення молитися разом, адже дане зібрання є церковною справою, бо показує важливість монашества,  на яке може опертися Церква. Крім того, Проповідник висловив вдячність ченцям за те, що, слухаючи Святого Духа, змогли в різний період дати свідчення віри, як видно з історії Української Греко-Католицької Церкви.

Блаженніший Святослав закликав також до духовного відродження, яке може супроводжуватись слідом за інституційним розвитком. А для цього потрібно повернутися до витоків василіянського монашества У цьому контексті вагомими обставинами можуть бути кілька факторів. Першим з ним – Боже Слово,  без якого не існує духовного життя. Ще однією важливою складовою є духовна спадщина св. Василія Великого. «Відчувши важливість духовної дороги для василіянського чернецтва, праведний митрополит Андрей Шептицький здійснив переклад творів св. Василія українською мовою». У цьому контексті Проповідник наголосив, що досконалий християнин св. Василія є неможливим без творів цього святого. На завершення Блаженніший Святослав побажав ченцям, щоб монаші правила були «написані» у серці кожного ченця.

Крім того, Глава УГКЦ запевнив ченців василіян у своїй молитві за успішне проведення капітули. «Нехай Боже Слово збудить ваші сумління, щоб ви змогли вибрати доброго настоятеля», - зазначив Проповідник.

Після Божественної Літургії Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ подякував Блаженнішому Святославу за його візит, а також за спільну співпрацю та молитву.

Після обіду брати і отці капітули розпочали свої засідання, які будуть тривати до 14 лютого.

Довідка: Звичайна провінційна капітула - це зібрання ченців згідно з нормами загального права і Статуту Василіянського Чину. Завданням капітули є оцінювати, перевіряти та скеровувати життя Провінції у різних її аспектах, а також вибирати Протоігумена, його радників та делегатів на Генеральну капітулу.

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар