Радість приходить несподівано...

У часі підготовки до Великодня, у Івано-Франківську на парафії Царя Христа оо. Василіян було проведено майстер-клас з писанкарства. Метою проведення цього заходу була популяризація українського сакрального мистецтва. Головною думкою було донести учасникам те, що писанка є символом Воскресіння.

Дуже часто в сучасному інформаційному просторі лунає думка про писанку – як оберіг. Тому важливо є розказати людям правду про писанку. Історія писанки має давнє коріння. Широкого поширення в Україні писанкарство набуває за часів Київської Русі. Першою писанкою була писанка зроблена з глини. Після нападу монголо-татар, зовнішні торгівельні зв’язки зазнали упадку. І цікаво, що в цей період писанкарство стало поширюватися всією територією України. Саме в цей час починають використовувати курячі яйця, що і стало традицією аж до сьогодні.

В Україні писанки виконують обрядову і декоративну функцію. Обрядова функція пов’язана з святкуванням перших днів Пасхи. З свячених писанок починається Великодній обід, їх дарують на знак поваги, любові, з побажанням добра. Існує безліч легенд з часів перших християн про початки писанкарства. Писанка має понад 100 символьних малюнків. Із впровадженням християнства змінюється символіка. Писанка стає символом родючості і віри у воскресіння Ісуса Христа, символом всепрощення.

Ідея майстер класу – дати змогу кожному поринути у чарівний світ мистецтва писанкарства, і показати наочно, що кожен може зробити свою писанку навіть вдома, якщо раптом виникне таке бажання. Сьогоднішній майстер-клас був здійсненний за підтримки і благословення ігумена монастиря о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ. Охочими взяти участь у майстер-класі зголосилося 110 дітей, які швидко і вміло вчилися маленькими рученятами творити прекрасні речі. Допомагали їм батьки і парафіяльна молодь.

Аня Масляк

За матеріалами: osbm.if.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар