Празник Різдва Богородиці в м. Бар

Як і кожного року так і в цей Барська обитель Різдва св. Івана Хрестителя відзначає свій храмовий празник 24 вересня в честь Різдва Пресвятої Богородиці. Цим святкуванням перший раз передували трьохденні реколекційні науки, які виголосив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ.

Ці реколекції мали потрійну мету. Першою була роль та участь Марії матері Ісуса Христа в історії спасіння людського роду. Другою ‒ роль та духовний вклад отців Василіян на цих теренах, зокрема у Барі. І третьою ‒ навернення нашої душі. Також напередодні святкувань була проведена канонічна візитація приписана Статутом Василіянського Чину, яку провів Впр. о. Сергій Крутовський, ЧСВВ, провінційний дорадник.

Самі урочистості розпочалися у суботу Великою Вечірнею із Литією, яку о 18:00 відслужив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, а своїм співом богослужіння прикрасили брати-студенти Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Й. Велямина Рутського з Брюхович, що біля Львова.

Центральні святкування відбулися в неділю і святкову Утреню в 11:30 відслужив Провінційний секретар о. Віктор Квасній, ЧСВВ у співслужінні о. д. Павла Долішнього, ЧСВВ із Київського монастиря. Опісля духовенство та вірні разом зустрічали високого гостя Преосвященнішого вл. Василія Тучапця, ЧСВВ Екзарха Харківського, який о 12:00 очолив Архиєрейську св. Літургію.

У своїй проповіді Преосвященніший звернув увагу на постать Пресвятої Богородиці, яка, згідно Євангельського читання, досить успішно в своєму житті втілила дані її таланти. Також владика пригадав та наголосив про подвиги та життя Василіянського Чину, який цього року відзначає чотирисотлітній ювілей.

Закінчилася Божественна Літургія численними подяками та многоліттям усім тим, які прибули розділити радість храмового свята як також і тим, які спричинилися до його проведення. На сам кінець процесійною ходою усі вирішили на подвір’я до фігурки Матері Божої, де вже традиційно було освячено воду, після чого владика Василій окропив усіх свяченою водою.

З нагоди цьогорічного празника також було встановлено запис передзвону, який за стараннями місцевої громади було організовано та підключено в переддень свята.

Повідомив о. Климент Грещак, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар