Храмовий Празник у Добромильському монастирі св. Онуфрія

Для християн східного обряду 19 серпня є особливим днем у році, бо Свята Церква святкує великий празник Преображення Господа Нашого Ісуса Христа. Цей славний празник відзначають і монахи Добромильського монастиря св. Онуфрія. Щоб прославити Бога і розділити радість свята разом із чернечою спільнотою, до монастиря приїхали понад дві тисячі паломників із різних міст України, шукаючи преображення себе, подібно як на горі Тавор.

Урочисті святкування очолив Преосвященніший Владика Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський, у співслужінні з отцем настоятелем Симеоном Маньком, ЧСВВ. Також на свято прибули настоятелі та священики з різних монастирів: о. Андрій Драган, ЧСВВ, о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, вислужений настоятель Добромильського монастиря о. Макарій Флячок, ЧСВВ та інші отці-василіяни. На свято завітали представники Василіянського інституту: отці Єронім Грім, ЧСВВ і Полікарп Марцелюк, ЧСВВ разом з братами-студентами. На празник прибув також і о. Павло Коляса, декан Добромильський, із отцями з навколишніх сіл.

Святкування празника розпочалося освяченням води у криниці Святого Василія та святкової Утрені, яку очолив о. Степан Романик, ЧСВВ, настоятель монастиря у с. Краснопуща. Згодом паломники із чернечою братією мали честь зустрічати Преосвященнішого Владику Василія, екзарха Харківського, який під час Божественної Літургії виголосив своє пастирське слово до народу.

Владика наголосив на важливості і значенні свята Преображення ГНІХ: «…Христос привів своїх учнів на гору Тавор, щоб утвердити їх у вірі! Тому і ми, які сьогодні вийшли на цю Чернечу гору, повинні перемінитися і утвердитися у своїй вірі у Бога…». Згадав екзарх Харківський також великих Василіян, ігуменів Добромильського монастиря у передвоєнних, воєнних та теперішніх часах, їхню роль у вихованні місцевого населення у дусі християнства та любові до України. Владика Василій згадав і про «Велику Людину» - Митрополита Андрея Шептицького, який робив перші кроки монашого життя у цьому монастирі: «Тут він починав своє монаше життя, і потім виявив це у своїй великій діяльності для нашої Церкви і нашого народу».

На кінець святкувань настоятель о. Симеон подякував Владиці Василію за приїзд, підтримку і пам’ять про Добромильську святу обитель. Після цього відбулося освячення фруктів і окроплення всіх паломників у спекотний недільний день свяченою водою на знак сходження благодаті Божої на улюблених Його дітей!

Повідомив бр. Йосафат Ковалюк, ЧСВВ

Світлини: FB Степана Павлішака

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар