Ієрейські свячення у Жовкві

У неділю, 18 вересня 2016 р.Б., у храмі Пресвятого Серця Христового, що при василіянському монастирі в Жовкві, відбулася знаменна подія – ієрейські свячення трьох ченців-василіян: Іпатія Ващишина, Петра Венгрина та Домініка Налисника.

Архиєрейська Свята Літургія, яку очолив Владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський, розпочалася об 11:00 год. З Владикою Василієм співслужили: о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, Вікарій Протоархимандрита Василіянського Чину, о. Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Григорій Анастасин, ЧСВВ, ігумен жовківського монастиря, о. Тарас Венгрин, батько Петра Венгрина та майже сорок священиків, серед яких більшість василіян.

На Божественній Літургії були присутні родичі новоієреїв, друзі, знайомі та багато парафіян.

Урочистіть розпочалася на церковному подвір’ї. Там священики та вірні зустріли Владику Василія. Опісля всі процесійно увішли до храму й розпочалась Служба Божа, яку співав місцевий хор.

У тринадцяту неділю після П’ятидесятниці читається Євангеліє про винагродник та виноградарів, тож Владика Василій саме на цьому побудував свою проповідь, на якій він наголосив, що Христос, Бог має бути центром усього нашого життя, всі наші зусилля, старання, працю, надбання маємо спрямовувати до Нього.

 Владика також наголосив на важливості сьогоднішньої неділі – уділення Святої Тайни Священства трьом дияконам василіянам. Господь, що є джерелом всякої благодаті уділить її їм через руки єпископа. Покликання до священства – це велика ласка і воднораз велика відповідальність перед Богом, перед Церквою та перед народом Божим. Кожен сваященик повинен служити там, де його посилає Господь, ділячись тими дарами, які йому Він дарує. Владика пригадав, що завданням священика є звіщати Євангеліє. Іншим важливим елементом священичого служіння є його власне життя – має бути святим та випромінювати світло.

На завершення проповіді Владика пригадав великих і святих священиків, які колись служили в Жовкві, серед яких блаженний Віталій Байрак, ЧСВВ, та багато інших. Вони є для всіх нас прикладом і дороговказом служіння Богові у священстві.

Після Великого входу розпочався обряд ієрейського рукоположення. Кандидати до священства, після трьох обходів довкола престолу, зачитали ісповідь віри. Опісля Владика Василій прочитав молитви ієрейських свячень. Відтак нововисвячені ієреї були облечені у священичі ризи: епітрахиль, пояс, нарукавники та фелон, а також отримали служебник та чашу. Відтак вони стали до престола і далі з усіма священиками відправляли Божественну Літургію.

Після Служби Божої Владика Василій привітав нововисвячених ієреїв та побажав їм святого та ревного служіння. Владика також привітав батьків новоієреїв та подякував за виховання своїх синів та пожертву їх Богові.

Відтак, зі словами подяки звернувся о. Протоігумен, який найперше подякував Богові за сьогоднішній день, за нових священиків та побажав їм святого та ревного служіння. Отець Протоігумен також подякував батькам за синів та заохотив і надалі молитися за покликання, не забороняти дітям йти в монастир та обирати дорогу священичого служіння, адже це також велика благодить для родини.

На завершення, від імені новоієреїв о. Петро Венгрин, ЧСВВ, подякував Богові за дар покликання до монашого і священичого служіння, подякував батькам за дар життя і виховання. Він також склав подяку всім виховникам, що впродовж восьми років готували їх до священства, Слова вдячності прозвучали також для всіх рідних, друзів та знайомих.

Нехай всемилоситивий Господь благословить новоієреїв Іпатія, Петра та Домініка на шляху їхнього монашого та священичого служіння!

Повідомив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ

Фото: о. Франциск Онисько, ЧСВВ

https://www.youtube.com/watch?v=O3iUrRgXKOs

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар