Чернечі обіти у Згромадженні Сестер св. Йосафата

У неділю, 25 листопада, сестри Згромадження св. свщмч. Йосафата святкували празник свого небесного покровителя.

Святкування розпочалося урочистою Архиєрейською Літургією у василіянському монастирі св. Онуфрія, яку очолив Преосвященний Владика Василь Тучапець, екзарх Харківський, у співслужінні з о. Діонисієм Заведюком, Генеральним консультором ЧСВВ, о. Віктором Кваснієм, ЧСВВ, секретарем Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Христофором Ганинцем, ЧСВВ, й іншими пресвітерами.

В часі Божественної Літургії відбувся чин монаших облечин кандидаток Світлани Гриненко і Віри Прус, які прийняли монаший одяг і нові імена: Йоанна та Тереза. Сестри Анастасія Куцір і Домініка Чорниш відновили свої тимчасові обіти на три роки; с. Йосафата Панас склала довічні обіти.

У проповіді Владика Василь наголосив на важливості розуміння того, що все те, що ми отримали, є Божим даром. Цими дарами нагородив нас Господь, аби ми мали змогу ділились ними з ближніми і потребуючими. Так чинив і святий Йосафат. Він ділився добром, яке дав йому Господь, з усіма, хто просив його про допомогу.

Після Літургії Владика привітав Йосафаток з їхнім святом і побажав сестрам витривалості, «святості та великої любові до Бога і ближніх», – повідомляє с. Тереза Прус, ЗССЙ.

Історична довідка. Згромадження сестер-йосафаток було засноване у 1792 р. о. Тимотеєм Щуровським – монахом Чину Святого Василія Великого, в м. Білій на Підляшші (нині Польща) як ІІІ Василіянський Чин. Члени спільноти жили спільним життям та носили монаший одяг. У 1916 р.

Згромадження отримало апостольське благословення від Папи Римського Бенедикта XV, а в липні 1922 р. – від Папи Пія ХІ. 6 вересня 1943 р. митрополит Андрей Шептицький затверджує Правила Згромадження св. свщмч. Йосафата, що їх підготували о. Ісидор Луб, ЧСВВ, та о. Іриней Назарко, ЧСВВ.

Сьогодні сестри працюють при церквах та у лікарнях, проводять катехизацію у школах, в сиротинці та при парафіях, ведуть біблійні гуртки. При цьому всю свою діяльність скеровують до основної цілі Згромадження – через молитву, слово, працю та жертву причинитися до єдності Церков.

Світлини: о. Іпатій Ващишин, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар