Святий Миколай зібрав прочан у Крехові

20-21 травня 2023 року у Крехівському василіянському монастирі святого Миколая відбулися відпустові святкування з нагоди храмового свята Перенесення мощей святого Миколая. Цей давній відпуст збирає тисячі вірян з околиці, а також з віддалених куточків України. Цьогорічні святкування відбувають теж під знаком святого священномученика Йосафата Кунцевича з приводу ювілею 400-ліття його мученицької смерті.

Відпустові заходи розпочалися в суботу, 20 травня, урочистою процесію та водосвяттям у каплиці на джерелі, поблизу монастиря, які очолив о. Роман Мельник, ЧСВВ.

Опісля, від 16:00 години розпочалася Хресна дорога на тему «Дорогою пшеничного зерна», присвячена постаті святого Йосафата. «Втратити, щоб здобути» – це парадокс, який вражає кожного християнина. «Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, залишиться саме-одне; коли ж завмре, то рясний плід принесе» (Йо. 12,24). Лейтмотив хресного походу змушували по-справжньому задуматись: чи дійсно ми впадаємо і завмираємо, щоб приносити рясні плоди? Молитва була справді глибокою і живою під проводом василіянських новоієреїв, які отримали свячення у цьому ювілейному році.

Після Хресної дороги, ввечері вірні разом із духовенством помолилися Велику вечірню з Литією, яку очолив о. Тома Кушка, ЧСВВ, вислужений ігумен крехівського монастиря, який тепер служить у київському монастирі. Браття семінаристи своїм чудовим співом підносили душі та серця людей до Бога.

Вечірня Божественна літургія розпочалася із процесії, в якій урочисто винесли Крехівську чудотворну ікону святого Миколая на відпустову площу та встановили за престолом. Службу Божу очолив о. Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя. У проповіді о. Протоігумен зауважив, що святий Миколай, по суті, був як і матеріальним, так і духовних волонтером – опікувався вбогими, сиротами, нужденними, розбитими серцем або зневіреними. Своєю активною діяльністю Чудотворець дав нам приклад, як і нам слід проявляти милосердя у сьогоднішній непростий час.

Після Божественної літургії відслужено молебень до святого священномученика Йосафата та Адорацію Найсвятіших Тайн, які очолив о. Степан Дуда, ЧСВВ з червоноградського монастиря, а нічні чування – о. Павло Долішній, ЧСВВ, сотрудник із львівського храму святого Андрія.

У неділю, 21 травня, зранку відбулася Свята Літургія, Утреня та молебень до святителя Миколая. Об 11 годині вірні збиралися на Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив владика Василь Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський, вислужений ігумен крехівського монастиря. Йому співслужили отці Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Франциск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен провінції святого Миколая, Веніямин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій та економ, Володимир Маланюк, ЧСВВ, магістр новиків та ігумен крехівського монастиря.

На проповіді архиєрей наголосив, що для людини важливою є віра у правдивого Бога, єдиного у Тройці, бо тільки така віра дарує спасіння. Той, хто повірив, також повинен докласти зусилля для цієї віри. Христос сказав, що приніс у світ не мир, а меч. Меч означає готовність до боротьби за віру, проти всілякого зла. Віруючий - це той, що не примирюється зі злом, але бореться із спокусами, пристрастями і самим злом. Так боровся за віру святитель Миколай, покровитель крехівського монастиря, який сміливо та натхненно захищав правду віру у Єдиносущного Божого Сина на Першому Вселенському соборі. Але також і у своєму місті, Мирах Ликійських, завжди захищав знедолених, бідних, нещасних і стояв на сторожі справедливості. 2023 рік – рік святого священномученика Йосафата, на ознаменування 400-ліття його мученицької смерті. Його постать – теж незрівнянний приклад боротьби за істину, справедливість і видиму єдність Христової Церкви. Коли триває вже другий рік жорстокої широкомасштабної війни проти українського народу, ми не можемо стояти осторонь, а натхнені прикладом і заступництвом наших святих, повинні стати до боротьби, кожний на своєму місці, щоб здолати ворога, зло, яке на нас наступає. Милосердний Господь подасть нам силу зупинити агресора, мир і силу усунути його з України та проживати у Господньому мирі.

Наприкінці Святої Літургії владика Василій уділив повний відпуст, а ігумен о. Володимир Маланюк, ЧСВВ привітав владику з дев'ятою річницею єпископської хіротонії, о. Протоігумена Йоана Школика з іменинами (21 травня – святого Йоана Богослова), а також висловив подяку добродіям та жертводавцям.

Сонячна та тепла погода під час відпусту – це особливий дар Божого провидіння, бо численні прочани змогли приступити до святої Тайни Покаяння, кожен зміг спокійно молитися просто неба, прогулюватися мальовничим подвір'ям монастиря та відпочивати. Тому всі поверталися додому щасливі й усміхнені, наповнені Господньою благодаттю і любов’ю.

Інформаційний відділ отців Василіян

Повідомив бр. Ілля Бойко, кандидат

Світлини бр. Єремія Монташевич, ЧСВВ


Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар