Відпустові святкування у Добромильському монастирі

19 серпня у день Преображення ГНІХ у Добромильському монастирі відбулися ювілейні святкування та освячення монастирського храму за участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Святкування розпочались Утренею, яку відслужив ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ. Опісля відбувся Чин великого освячення води у криниці св. Василія Великого.

З нагоди ювілейних подій для всіх паломників та вірних було приготовано презентацію про історію та діяльність Василіянського чину. Особливу увагу було звернено на Добромильський монастир, який відіграв важливу роль у відродженні монашества. Саме з цієї обителі розпочалась т. зв. Добромильська реформа, яка дала Церкві оновлених ченців василіян, що прославилися своєю ревною діяльністю. Варто зазначити, що саме з Добромильського монастиря розпочав свій монаший подвиг митрополит Андрей Шептицький.

Настоятель Добромильского монастиря о. Симеон Манько, ЧСВВ разом з духовенством та вірними зустріли на монастирському подвір’ї Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава, який здійснив Чин освячення храму з накладенням антимінса. Після чого відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. Разом з Главою УГКЦ Літургію співслужили: владика Іриней Білик, канонік Папської базиліки Santa Maria Maggiore, владика Ярослав Приріз, єпископ-коад’ютор Самбірського-Дрогобицької єпархії, владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, настоятелі та ієромонахи василіяни, а також священики з прилеглих околиць.

https://www.youtube.com/watch?v=_FwCcGgERSU&feature=youtu.be

У своїй гомілії Блаженніший Святослав торкаючись свята Преображення зазначив: «Ця подія має надзвичайно глибоке значення, тому що в особі Ісуса Христа через надзвичайні символи апостоли побачили живого Бога, чули Його голос, бачили Його світло. Можна сказати, що преображення Господнє відкриває людям правду про Бога, – того Бога, який хоче бути близько з людиною, який приходить для людини».

Далі проповідник наголосив, що «у преображенні Господь також відкриває якусь істину, правду про саму людину. Він показує, що людина в Божому задумі була створена для того, щоб бути богоносною». У події на г. Тавор «на обличчі Христа засяяла первісна краса людини».

Глава УГКЦ відзначив також заслуги свого попередника митрополита Йосифа Велямина Рутського, який відродив чернецтво Київської митрополії та був покликаний преобразити Церкву Володимирового Хрищення. «Він, як Глава Унійної Церкви, розумів, що вся правда про Володимирове Хрещення, уся краса і велич цієї події і слава тої Церкви проявляється найперше в тому, що це є Церква святих мучеників і подвижників праведного, автентичного християнського життя. Ця велич і правда виявляється в єдності Київської Церкви з Апостольським Римським престолом. Бо ми знаємо, що в часи Володимирового Хрещення християнство ще не було поділене. Та краса первісного неподіленого християнства сяє в повноті в тій Церкві, яку цей муж захотів преобразити і відновити. І що він робить для преображення Київської Церкви? Насамперед дбає про відродження, преображення її монашества в реформі, яку ми сьогодні знаємо як 400-річчя Василіянського чину» - підкреслив проповідник.

«Саме митрополиту Рутському належить ідея єдиної помісної Церкви в Україні, ідея єдиного патріархату Київської Церкви в єдності з Римською Апостольською столицею. Це він бачив як необхідні кроки відродження повної сили і краси того спадку батьківської віри, який ми отримали сьогодні»

«Святкуючи в цьому монастирі у свято Преображення ці історичні події, ми відчуваємо, що ці святкування, – це не є щось, що сталося в минулому. Вони сьогодні покликані дбати про оновлення, відродження і нашої держави, і нашого народу». Архиєрей відзначив, що сьогодні перед нами стоїть певний виклик для преображення монашества Української Греко-Католицької Церкви.

Говорячи про освячення монастирського храму Блаженніший Святослав зазначив: «Він не є новий, бо збудований ще у ХVIII столітті, але краса була потоптана, зневажена. Сьогодні, у свято Преображення, цей храм стає новим. Ми знаємо, що свого часу вже переобразився Василіянський чин. Бо саме звідси почалася славна реформа цього чину в кінці ХІХ століття».

Глава УГКЦ запевнив, що буде просити Святого Духа про благодать нової реформи, внутрішнього оновлення Василіянського чину в Українській Греко-Католицькій Церкві. «Тої благодаті, що є нічим іншим, як оновленням справжнього автентичного духовного життя, поширенням горизонтів». Проповідник пригадав за те як ченці виїжджали в Америку, Канаду, Бразилію, Аргентину задля оновлення людських душ і через це також сам Чин оновлявся. «І я сьогодні кличу наших отців василіян, кличу їх на Донбас, до Криму, кличу їх туди, де найбільше сьогодні страждає тіло нашої Церкви», але там де наша Церква переживає своє оновлення, відродження й преображення – наголосив Блаженніший Святослав.

Торкаючись постаті праведного митрополита Андрея, який починав свій чернечий шлях з цього монастиря проповідник сказав: «є славна історія як його мама, графиня Шептицька, приїхала до Добромиля і побачила, як її син замітає цей храм. Вона була здивована, бо незвично було бачити графа з мітлою в руках. Але ця переміна силою і благодаттю Духа Святого у цьому храмі зробила з нього Великого Мойсея українського народу. І ми сьогодні дякуємо за це».

Сьогодні ж, запитуючи себе у який спосіб ми можемо відроджувати свою національну гідність, бути справжніми патріотами своєї Батьківщини, Глава УГКЦ навів Євангельські рядки з події Преображення. «Нам тут сьогодні сам небесний Отець вказує на свого Сина і каже ось, "це – мій улюблений Син, що я його сподобав: його слухайте» (Мт. 17, 5) – завершив проповідник.

В часі Святої Літургії двоє братів-студентів Тадей Херович та Стефан Дуда відновили Богові свої тимчасові обіти послуху, чистоти й убожества. А вкінці Божественної Літургії Блаженніший Святослав уділив присутнім Повний відпуст з нагоди Ювілею Василіянського Чину св. Йосафата. У свою чергу Протоігумен о. Йоан Школик подякував Главі УГКЦ за його пристуність і участь у цьому святі, подарувавши йому вишиту Ювілейну ікону ЧСВВ. Закінчилась молитва завершилась гімном "Боже великий єдиний" та благословенням плодів.

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар