У Вільнюсі розпочалися заходи по відзначенню 400-літнього ювілею ЧСВВ

10 листопада 2017 року у Литві розпочалися урочисті заходи з відзначення 400-ліття Василіянського Чину Святого Йосафата за участі Верховного архієпископа Києво-Галицького, предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука, Протоархимандрита Василіянського Чину о. Ґенезія Віомара, Протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоана Школика, ЧСВВ.

Також у відзначенні Ювілею у Вільнюсі бере участь владика Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський, і численна делегація ієромонахів і братів василіян з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

У рамках заходів Блаженніший Святослав Шевчук зустрівся з Першим віце-спікером Сеймаса Литовської Республіки Рімою Башкєнє у Сеймасі ЛР. У зустрічі взяли участь, зокрема, Віце-спікер Сеймаса ЛР Арвідас Некрошюс, Голова комітету з питань соціального захисту та зайнятості Сеймаса ЛР Альгірдас Сісас, Голова Комітету з питань безпеки і оборони Сеймаса ЛР Вітаутас Бакас,  Заступник голови Комітету з закордонних справ Егідіюс Варейкіс, член Комітету з закордонних справ, Голова підкомітету з трансатлантичних зв’язків та демократичного розвитку Жигімантас Павільоніс. У зустрічі взяв участь Посол України в ЛР Володимир Яценківський.

У ході зустрічі сторони відзначили  високий рівень двосторонніх відносин у різних сферах, їх вагоме історичне підґрунтя. Блаженніший Святослав висловив подяку литовській стороні за надання всебічної підтримки Україні, поінформував про цілі розвитку Української Греко-Католицької Церкви в Україні та у світі. Литовською стороною, зокрема, було висловлено готовність щодо надання подальшої підтримки нашій державі.

У рамках візиту до Сеймаса ЛР Блаженніший Святослав Шевчук та члени делегації  відвідали Меморіал захисникам Свободи Литви, які загинули від радянських військ 13 січня 1991 року, а також подіям під час Революції Гідності в Україні.

Того ж дня з нагоди Ювілейного року 400-ліття Василіянського Чину Св. Йосафата у Литовському державному історичному архіві відбулося урочисте відкриття виставки історичних документів з історії Чину, співорганізатором якої є Посольство України в ЛР. У заході, який привернув велику увагу литовської громадськості,  взяли участь, зокрема, представники делегації УГКЦ на чолі з предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом,  Міністр культури ЛР Ліана Руокітє-Йонсон, Посол України в ЛР з дружиною, представники Посольства України в ЛР, української громади Литви,  дипломатичного корпусу, акредитованого в Литві, науковці, провідні місцеві ЗМІ.

У цей день у Посольстві України в ЛР відбулася дружня зустріч делегації УГКЦ, колективу Посольства, представників акредитованого у Литві дипломатичного корпусу, української громади Литви та литовської громадськості.

За матеріалами Посольства України в Литовській республіці

Фото: о. Іпатій Ващишин, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар