Відійшов до вічності Блаженніший Любомир Гузар

31 травня 2017 року, о 18-30, на 85 році життя, після важкої недуги, відійшов до вічності Блаженніший Любоир Гузар, Архиєпископ-емерит УГКЦ, повідомила прес-служба УГКЦ.

Біографія (за матеріалами Радіо Ватикану):

Світлої пам’яті Блаженніший Любомир прийшов у світ 26 лютого 1933 року в м. Львові. Під час воєнних лихоліть родина була змушена покинути Україну, потрапивши 1949 року до США. Здобувши відповідний вишкіл у католицьких навчальних закладах США, зокрема, у Стемфордській греко-католицькій семінарії, в 1958 році о. Любомир отримав ієрейське рукоположення з рук владики Амвросія Сенишина, ЧСВВ.

Після років душпастирської праці у Стемфордській єпархії, у 1969 році від’їхав до Риму для продовження навчання, де 1972 року вступив до студитського монастиря в Гроттафераті поблизу Риму. 1977 року Блаженніший Йосиф Сліпий уділив владиці Любомирові єпископські свячення. У 1993 році він повернувся в Україну.

Після того, як 14 грудня 2000 року упокоївся тодішній Глава УГКЦ Блаженніший Мирослав Іван Любачівський, Верховний Архиєпископ Львівський, надзвичайний Синод Єпископів обрав його наступником тодішнього Львівського Єпископа-помічника Любомира Гузара, СУ, про що офіційно повідомлено 26 січня 2001 року. Інтронізація відбулася 28 січня 2001 року в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. Того ж року святий Іван Павло ІІ вписав Блаженнішого Любомира до грона Колегії Кардиналів, разом з теперішнім Папою, а тоді – архиєпископом Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо. У серпні 2005 року оголошено про перенесення осідку Глави УГКЦ до Києва, а його титул став Верховний Архиєпископ Києво-Галицький.

У четвер, 10 лютого 2011 р., у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Венедикт XVI, у відповідності до приписів 126 канону §2 Кодексу Канонів Східних Церков, прийняв його зречення з уряду Глави Української Греко-Католицької Церкви.

Передавши провід Церкви молодому наступникові, останні роки свого життя Блаженніший Любомир присвятив активній громадській діяльності.

Вашій увазі інтерв'ю з Блаженнішим Любомиром, яке брали брати-студенти Василіянського інституту для часопису "Господь і я" 2008 року, коли кардинал Любомир Гузар очолював УГКЦ. Посилання на сайт "Господь і я".

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар