Ієромонах Іриней Іван Назарко, ЧСВВ: невтомний проповідник

7 липня минає 113 років з дня народження релігійного та наукового діяча ієромонаха Іренея Назарка, ЧСВВ. Своєю жертовною працею він спричинився до поширення Доброї Новини не тільки на території сучасної України, але й за океаном. Наукові здобутки о. Іринея принесли щедрі плоди і після його смерті, а при житті, здобувши докторат з філософії, він також належав до українського богословського наукового та Українського історичного товариств. Помітні також його історичні праці про Київських та Галицьких митрополитів, дослідження постатей Клима Смолятича та Володимира Великого, а також інші наукові доробки. А понад все вражає його запал на ниві Божого слова, де він давав велику кількість реколекцій та місій.

Вашій увазі пропонуються спогади про о. Іринея Назарка від його сучасника о. Михайла Ваврика, ЧСВВ. Стиль та мова оригіналу збережено.

Коли беремося накреслити на сторінках «Записок ЧСВВ» скромну посмертну згадку Покійного, то робимо це не лише з відчутного обов’язку й признання для довголітнього Редактора другої їхньої секції та з належної пошани для одного з визначніших Василіян нашого сторіччя, але теж із милого відчуття життєвої, доброї приязні та братньої любови, що єднала нас від першої хвилини нашого вступу до Чину через довгі десятиріччя, аж до болючої розлуки і несподіваного його відходу до Господа.

Прийшов він на світ у с. Товстолузі біля Тернополя 7 липня 1905, але вважався за уроженця цього міста, бо там жили його батьки Іван та Антонія Худзік з польського роду. Завдяки доброму батькові дістав він українське виховання, почавши від нормальної школи, до якої зачав ходити 1912 року. Проте з вибухом світової війни батько був покликаний до австрійського війська і дістався до московського полону, з якого вже не повернувся, а мати незабаром померла. Тоді малий сирота опинився в сирітській захоронці СС. Служебниць, що ним дбайливо заопікувалися. Зокрема добрі настоятельки, с. Вероніка Ґарґіль, згодом перша Головна Настоятелька Згромадження, і Моніка Болєста постаралися про його дальше навчання. Отак по нормальній школі здібний юнак зачав ходити до української гімназії у 1916 шкільному році і без огляду на близькість австрійсько-московського фронту та згодом мимо важких переживань українсько-польської війни 1918-1919 рр. та большевицької і польської окупації встиг закінчити повних шість класів 1921-1922 шкільному році, помагаючи собі головно в повоєнній біді та голоднечі приватними лекціями.

Вже тоді почало в його душі кільчитися василіянське покликання, яке йому защіпив ієромонах Яким Фещак, ЧСВВ, капелан Української Галицької Армії (†1920), і згодом підтримав ієрм. Йосафат Скрутень (†1951), редактор студентського журналу «Поступ», прийнявши до публікації перші його вірші... Вступив ієрм. Іриней до крехівського новіціяту на саме Успіння 1922 року, з теперішнім єп. Нілем Саварином в Едмонтоні та відбув його під духовним проводом боговгодного маґістра ієрм. Миколи Лиска (†1971, в Іваях у Бразилії) та зложив перші чернечі обіти 5 червня 1924 року. Опісля відбув два роки гуманістики в Лаврівському василіянському ліцею в рр. 1924-1926 і вже тоді став пильно вивчати красномовство, але заслаб поважно на груди, так що для порятунку здоров’я перебув довший час у Краснопущанському монастирі. Через це не міг ієрм. Назарко аспірувати на висилку на вищі студії за границю і покінчив дворічний філософічний й трирічний богословський курс у Кристинополі в рр. 1926-1931. Там зложив він урочисту професію 14 вересня 1930 року та приняв священиче рукоположення від перемиського єп. Йосафата Коциловського 30 листопада 1930 року.

І вже тоді у своїх початкових виступах на святочних академіях з приводу монастирських та шкільних обходів, а то й у проповідницьких спробах на празничних відправах та відпустах ієрм. Іриней заблистів красномовним талантом і при тому пильнував належно приготовлятися до церковних проповідей та принагідних промов. Тому вже відразу на перший рік своєї священичої праці 1931-1932 рр. він був призначений в одному з найбільших монастирів – у княжій обителі в Лаврові, на відповідальний пост намісника дому та професора риторики, та залишив по собі добру пам’ятку – гарно зорганізований празник Пресвятого Христового Серця у злуці із всенародним з’їздом шкільної молоді та роковим здвигом Апостольства Молитви всього осередного бойківського Підгір’я, що відтоді відбувався щорічно із все кращою і ширшою участю довколишнього священства аж до Другої Світової війни.

З Марійською Дружиною в монастирському саду. Львів, поч. 40-их

Саме за те ієрм. Іриней був уже влітку 1931 року покликаний до проводу Марійського Товариства Молоді, на місце його засновника ієрм. Йосафата Маркевича, ЧСВВ, та перейшов на сталий побут до Святоонуфріївського монастиря у Львові. Відразу розвинув він прямо імпозантну діяльність серед усіх Марійських Дружин, що були в передвоєнних часах правдивою окрасою василіянського апостоляту та його «кращою часткою» (20 тисяч членів). Щоб планово повести їхню реорганізацію, він брав участь у відповіних вишкільних курсах у Вільні 1931 року, Познані 1932 року та, зокрема, на інтернаціональному з’їзді провідників Марійських Дружин в Інсбруку, який проходив з 1 по 4 липня 1937 року. Тематично поширив під своєю редакцією юнацький журнал «Наш Приятель» й інші марійські публікації та відновив перерваний після першого числа у 1926 року квартальний «Вістник Марійських Товариств» в 1937-1938 рр.; дбав про щорічні реколекції для середньошкільної молоді й інтеліґентного жіноцтва по різних осередках Галичини; подбав про масову участь Марійських Товариств та Дружин у велетенському здвизі «Українська Молодь Христові» 1933 року. При тому був ієрм. Назарко намісником монастиря до 1939 року і властивим його настоятелем впродовж першої совєтської окупації та вслід за тим ігуменом у 1941-1944 рр. Рівночасно брав участь у місійному подвизі галицьких Василіян, а в реколекційному був просто передовиком, бо до вибуху війни 1939 року дав аж 84 реколекцій у всіх більших і менших осередках, найменше по три дні з 2-4 науками, а то і по 5 та навіть 7 днів. Вкінці співпрацював він у богословському квартальнику «Добрий Пастир» у Станиславові і дописував до інших часописів та журналів.

Все те перервалося із радянською окупацією Західної України у вересні 1939 року, що позначилася на львівському монастирі реквізицією горішнього поверха для совєтських військовиків та урядовців і згодом для службовців скасованої василіянської бібліотеки й стисненням чернечої братії у частині партеру, частими нічними контролями і непосильними проднадлогами, які ієрм. Назаркові вдалося ударемнити відкликом до Сталіна. Все ж таки при всіх труднощах та небезпеках «загостреної соціалістичної чуйності» всемогутнього НКВД він не переривав своїх місійних і реколекційних трудів і ще до кінця 1939 року дав з ієрм. Якимом Сеньківським, ЧСВВ, 7-дневну місію в Яворові, на якій до Святих Тайн приступило понад 3000 вірних, та в грудні перевів річну духовну віднову для СС. Служебниць у Львові. Притому ієрм. Назарко брав активну участь в архиєпархіяльному Синоді, який митрополит Андрій Шептицький почав з початком 1940 року й продовжував у наступних роках до 1944 року.

Подібно під німецькою окупацією, як тільки фронт в літі 1941 року перенісся на схід, відновив ієрм. Назарко свою проповідницьку працю. А вже впродовж 1942 р. мав о. Іриней тяжку місію в Коцурові, де, як сам зазначає, зрадикалізовані парубки збиралися його бити, та все таки до Святих Тайн приступило понад 300 вірних, і дав аж 13 серій реколекцій. Подібно теж у 1943 року дав він місію в Яричеві Новім і 14 серій реколекцій, без огляду на посилені повітряні налети та совєтську партизанку. І ще в пості 1944 року дав ієрм. Назарко сам повну місію в Бібрці та реколекції в cоборі св. Юра для понад півтисячі старших студентів і академіків, та в Раві Руській.

При тому, від німецької адміністрації виєднав він дозвіл на друк для відновленого «Місіонаря» в Жовкві та сам зредагував Календар «Місіонаря» на 1942 рік, і спромігся своєю інтервенцією зарадити не одному лихові (наприклад, депортації сім’ї Т. Шухевича-Чупринки). Тому перед поворотною совєтською інвазією прийшлося йому податися на захід та шукати на скитальщині спромоги добиватися до василіянських осідків на Лемківщині та в Чехословаччині. І тоді ще дав він дві серії реколекцій для інтеліґенції та для середньошкільної молоді в Криниці і для інтеліґенції в перед Великоднем і в жовтні 1944 року вже у Пряшеві, для СС. Служебниць.

Біля Печерного монастиря у Крехові

З початком 1945 року почалася для ієрм. Іринея вельми тяжка мандрівка до Німеччини, серед тисячних труднощів і небезпек, що порушили сильно його здоров’я, аж остаточно він опинився в гостинному кармелітанському монастирі в Бамберґу і там перебував до виїзду за океан, до Нью-Йорку і Мондеру в Канаді. І саме тоді, після кошмарних останніх тижнів війни та першого повоєнного розгублення, він створив духовну перлину свого письменницького таланту, заповітну книжку «Марія і ти» (Торонто, 1950) та вже в липні відновив по ближчих і дальших скитальчих таборах свою проповідницьку діяльність, почавши від реколекцій, в першій мірі для священиків у Деттельбаху, що біля Вірцбурга та для інтеліґенції у Бамберґу (ред. останні три міста знаходяться на території суч. Німеччини) та всенародної місії в тамошньому таборі. І знову в наступному році, у пості, ієрм. Іриней дав 7-дневну місію у великому таборі в Реґенсбургу, коли до св. Тайн приступило понад 2000 переважно інтеліґентських осіб та 7 серій реколекцій, головно для інтеліґенції та шкільної молоді, а вже восени по приїзді до Канади мав першу тижневу місію в Новому Києві (Альберта), де сам висповідав та запричащав понад 400 вірних.

Призначений редактором василіянського двотижневика «Світло» в 1947-1948 рр. і згодом на помічника та настоятеля василіянської парафії в Монтреалі, він не міг уже багато вділятися місіям та реколекціям, а зате віддався письменницькій та науково-дослідницькій праці. В тій цілі записався на славістичні студії в Оттавськім університеті та, поробивши належні риґорози, осягнув докторат філософії 1950 року, написавши працю про св. Володимира Великого («Святий Володимир Великий – Володар і Христитель Руси-України (960-1015)») і став теж професором української церковної історії Монтреальського й Оттавського університетів (1949-1953).

На Хресній дорозі у Колізеї під час Всесвітнього конгресу Марійських Дружин

Тож самозрозуміло перша повоєнна виборна Капітула Чина в лютому 1953 року вибрала ієрм. Назарка на дорадника в Головній Протоархимандричій Управі в Римі і згодом теж Священна Конґреґація для Східніх Церков найменувала його ректором Української Папської Семінарії св. Йосафата (1955-1966). При тому теж він став співпрацювати у вибраній василіянській Комісії для приготування до друку першого повного українського перекладу Святого Письма (Рим, 1963) та обняв редакцію 2-ої секції відновлених «Записок ЧСВВ» (1954-1963). Він не лише збагачував кожне їхнє число (6 поважних випусків) своїми статтями та рецензіями, але зокрема прислужився для них тим, що притягнув до співпраці ширше коло істориків: о. Домбровського, С. Гординського, Л. Винара, крім тих, що вже в них писали, бувши від років з ними в дружніх взаєминах. Тоді теж став він членом Наукового Товариства ім. Шевченка (1956), Українського Богословського Товариства (1960), і зокрема членом основником Українського Історичного Товариствва (1963).

Проте, підупадаючи щораз більше на здоров’ї, чувся ієрм. Назарко приневолений зрезиґнувати зі свого ректорського уряду в 1966 року та перенісся на сталий побут до василіянського монастиря у Вестоні біля Торонта, але далі жваво співпрацював у любих йому «Записках ЧСВВ» та в «Укр. Історику» й інших наукових публікаціях та в василіянському місячнику «Світло» в Торонті. І при тому не переставав давати реколекції для своїх співбратів, священиків та для прив’язаних до нього Марійських Дружинниць у Канаді й Америці і по численних церквах. Ще раз вернувся він до Вічного Міста на надзвичайну пособорову василіянську капітулу в вересні-жовтні 1969 року та в рамках перевірки чернечого уставу поставив дуже гарний внесок про поглиблення в Чині почитання Пресв. Богородиці, який усі приявні з повним признанням прийняли і тим зробили своєму достойному співбратові правдиву духовну радість.

І в наступних роках, без огляду на щораз дошкульніше погіршення здоров’я та кількакратні операції, ієрм. Назарко живо віддавався письменницькій та науковій праці та головно був цінений як духовник монашої молоді та в інших чернечих згромадженнях. Також в Оттаві, де пережив останній рік життя, сповняв пильно це високе призвання, хоч і з сильно притупленим слухом у висліді колишніх довготривалих сповідей на відпустових місцях у Гошеві, Крехові, Жовкві та зокрема в неопаленій Святоонуфріївській церкві у Львові і на великопосних місіях і реколекціях. І притому не випускав з рук пера, заповнюючи цінними статтями і рецензіями наукові журнали й публікації та прикрашуючи своїми живими і легкостилевими ессеями передові сторінки релігійних часописів, що в них ще довго появлялися по його скоропостижній смерті.

Відійшов він до Господа у повній самоті зі своєї чернечої келії, в нічних годинах з 19 на 20 квітня 1976 року, після святкування Христового Воскресення, немовби з запорукою повноти небесної радості з Воскреслим Спасителем для доброго євангельського робітника у Винограднику Христової Церкви та Василіянського Чина.

За матеріалами: bazylianie.pl

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар