Завершився дев’ятий фестиваль «Коляда на Майзлях». Підсумки і цікавинки цьогорічної події

З 8 по 14 січня у храмі Христа Царя, при монастирі оо. Василіян у Івано-Франківську відбувався дев'ятий фестиваль «Коляда на Майзлях». Як і кожного року фестиваль збагатився новими виступами, географією виконавців та професійним виконанням знаних і забутих унікальних колядок. Ми зібрали для Вас основні факти про цьогорічних фестиваль, який дивував мешканців Івано-Франківська та всіх гостей, які прибули на нього, щоб у дивовижній атмосфері звеличити величний Празник Різдва Христового.

Хорове багатство храму Христа Царя

Василіянська парафія Христа Царя є місцем, де душпастирське служіння займає чільне місце у житті ченців. Доказом цього є присутність великої кількості вірян, діяльність різноманітних спільнот, а також чисельність парафіяльних хорів. Тому першого дня у фестивальному дійстві на Майзлях взяли участь: парафіяльний хор «Надія», дитячий хор «Божі ангелята», молодіжний хор «Осанна», Молодіжний хор «Істина» та Камерний хор «Cantemus», які знані далеко за межами нашого краю і улюблені глядачами і не вперше є учасниками «Коляди на Майзлях».

Оригінальність хорових виконавців

Протягом семи днів фестивалю храм Христа Царя та вічевий майдан міста Івана -Франківська побачили безліч хорових колективів і кожен з них був унікальним у своєму роді. Варто відзначити декілька з них. Найперше своїми колядками вразив народний фольклорний колектив родини Герлібів «Оберіг» з села Белелуя що на Снятинщині. Знані і маловідомі – збережені від покоління до покоління колядки та щедрівки, учасники «Оберегу» від наймолодшого до найстаршого, виконали не лише в народному, але й чудовому академічному стилі, чудово поставленими голосами і професійному аранжуванні.

Як молитву до Всевишнього виконали коляди брати-василіяни з чоловічого монашого хору «Deisis», що діє при Василіянському інституті філософсько-богословських студій ім.Йосифа Велямина Рутського (смт. Брюховичі, Львівська обл.). Колектив був учасником фестивалів духовної музики, концертів, виконавцем Божественної Літургії по різних храмах і монастирях.

А родзинкою цього фестивального дня, на яку очікували глядачі та гості, став виступ справді зіркових гостей – вокальної формації «Піккардійська Терція». Відомі у всьому світі артисти радо дарували коляди, щедрівки і виконували їх разом з усім залом.

Не Галичиною єдиною

Третього фестивального дня «Коляда на Майзлях» вчергове вразила і захопила гостей і глядачів до уваги яких були покутянські, бойківські, подільські, польські коляди, віншування та різдвяні пісенні та інструментальні твори різних років. Справжнім відкриттям фестивалю «Коляда на Майзлях» стали виконавці, які прибули з річних куточків України, з-за межами Галичини.

Потішили і захопили глядачів наші гості-одесити. Камерний хор «Ave Musica». Учасниками хору «Ave Musica» є люди різних професій – ветеринар, комп’ютерні інженери, психолог, а також майбутні педагоги та студенти консерваторії. А про виступ Державного академічного Волинського народного хору годі і говорити. Високий професіоналізм та майстерність у виконанні колядок та щедрівок викликали шквал аплодисментів у глядачів. Принести Різдвяну радість змогли і учасники академічного хору ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» з міста Хмельницького.

Особливо тепло та, навіть, зі сльозами на очах вітали присутні гостей з Донеччини. Вокальний колектив «Gold Art» нікого не залишив байдужим. «Ми вже вдруге до вас приїжджаємо. Були минулоріч, сподобалося, дуже цікаво. Це свято, яке важко описати словами. Ми дуже шануємо Різдво також у себе вдома», - ділиться враженнями керівник колективу Ігор Подставньов.

Ще одні гості зі сходу привезли нам свою коляду – дитячий фольклорно-етнографічний гурт «Вербиченька» з міста Нова Водолага, Харківської області. Чисті автентичні слобожанські різдвяні переспіви також вразили і зачарували глядачів. Вокальний ансамбль «Співаночки» Криворізького обласного музичного коледжу захопив красивими співочими голосами та жартівливим дівочим щебетом. Так глядачі познайомилися з Дніпровською різдвяною автентикою.

До сліз розчулив виступ наших дорогих гостей з Попасної на Луганщині, де добре чують подих війни. Ніжними голосами, чуттєво та з любов’ю славили Новонародженого Христа артисти.

Гості із за-кордону

Вже не вперше фестиваль «Коляда на Майзлях» має статут міжнародного фестивалю. Пізнавально і приємно було слухати гостей, що у своїй національній ідентичності передають універсальну правду про народження Бога у Вифлеємі.

Не могли натішитися своєю участю у нашому фестивалі гості-сусіди з Польщі – мистецька група Центру вокального мистецтва з міста Жешува. «Ми вперше в Івано-Франківську, але нам дуже сподобалося – прекрасний концерт, різноманітний і надзвичайно гарний репертуар і строї виконавців, коляди. Я в захопленні, що до вас приїхали, - розповідає керівник польського колективу Анна Ченчек. Принесли глядачам музичну різдвяну класику і виконавці вокального ансамблю «Sine Nomine» з міста Любліна. Як великий комплімент від сусідів звучала у їх виконанні українська коляда. А вже на Празник святого Василія Великого окрасою Святої Літургії став побожний спів кількох хорів. Одним з них був вокально-інструментальний ансамбль «Florian» з Румунії.

Красивим завершенням п’ятого фестивального дня «Коляди на Майзлях» став виступ камерного хору «Друскінінкай» з Литви. Литовські коляди та світові різдвяні класичні пісні – хористи виконали бездоганно. Глядачі в залі аплодували колективу стоячи, особливо за український «Щедрик».

Гала-концерт

Коляди та щедрівки одним великим гучним хором співали аматорські та академічні професійні колективи з Прикарпаття, Львівщини, Києва, хор церкви Християн Віри Євангельської м. Івано-Франківська. Також до спільного співу долучилися вокально-інструментальний ансамбль «Florian» національного університету мистецтв Джорджа Янеску з Румунії та камерний хор «Друскінінкай» з Литви. На завершення, загальну коляду підтримали зіркові гості – вокальна формація «Піккардійська Терція».

Побувала на гала-концерті і вітала його учасників та організаторів генеральний консул Румунії в Україні Елеонора Молдован. Звернувся до присутніх на гала-концерті й міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який подякував організаторам фестивалю та запросив усіх на наступний. Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак долучився до слів подяки від імені голови ОДА Олега Гончарука і підкреслив важливість такого заходу для культури нашого краю.

На завершення до всіх присутніх звернувся настоятель монастиря і парох храму Христа Царя о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. «Те що вдалося цього року, сталося завдяки об’єднанню зусиль всіх людей, які цінують духовність, культуру, традицію і, зрештою, люблять Бога. Те, що ми змогли об’єднати ці зусилля створило чудо. Чудо радості народу, звичайного простого люду, який втомився сьогодні від такого різного роду небезпек. Більше того – ми молилися за мир в нашій державі і разом з іншими народами. А ті, хто моляться, вміють підключити у свої земні справи Бога - ніколи не програють зрештою і продовжують боротися».

https://www.youtube.com/watch?v=9CF2GGbqBp0

За матеріалами: osbm.if.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар