У Жовкві відбувся Празник Серця Христового

16-17 червня у Жовківському монастирі оо. Василіян відбувався храмовий Празник Пресвятого Серця Христового та всеукраїнський з’їзд спільнот Апостольства молитви.

Духовні приготування напередодні Празника провадив ігумен Івано-Франківського монастиря о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ, який виголосив триденні реколекції.

Опівдні, 16 червня до Жовківського монастиря почали прибувати групи Апостольства молитви, які після реєстрації побували на практичній конференції у будинку Просвіти міста. Там до присутніх звернувся о. Василь Білаш, голова комісії у справах мирян УГКЦ, який виголосив привітальне слово від імені Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ. Крім того, привітав усіх присутніх протосинкел Сокальсько-Жовківської єпархії о. Володимир Коткевич. Під час зустрічі доповідь на тему: "Слово Боже як рушійна сила у щоденному житті Апостольства молитви" виголосив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. Про історію та перспективи розвитку товариства Апостольства молитви розповів економ Провінції Найсвятішого Спасителя о. Веніамин Чернега, ЧСВВ. У свою чергу о. Йосафат Коваль, ЧСВВ розповів про роль мирян у Церкві на основі документів ІІ Ватиканського Собору.

О 21.00 відбулась Велика Вечірня з Литією, яку відслужив Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ. Відтак на площі перед фігуркою Божої Матері молодіжний хор парафії при Жовківському монастирі провів співану вервицю. Опісля відбулося прийняття нових членів до релігійного товариства Апостольства молитви, яке здійснив координатор товариства в Україні о. Терентій Довганюк, ЧСВВ. Далі на вірних чекали нічні молитовні чування під проводом о. Йосифа Будая, ЧСВВ.

Ранок неділі розпочався Молебнем до Богородиці, суплікацією та Великим водосвяттям води. Кульмінацією Празника стала Урочиста Божественна Літургія, яку очолив о. Йоан Школик у співслужінні з настоятелем Жовківського монастиря о. Володимиром Маланюком, ЧСВВ, настоятелями та ієромонахами Провінції, а також запрошеними священиками. Гомілію виголосив о. Йосафат Хаймик.

У своїй гомілії о. Йосафат розповів про культ почитання Серця Христового. Говорячи про поширення протестантизму у Європі, Проповідник зазначив, що Реформація намагалася відкинути ті речі, які були невигідні з точку зору духовності, що містила в собі жертовність. «Тому об’явлення Христа Маргареті Марії Алякок – це знову намагання нашого Господа повернутися до першоджерел, адже Господь показав нам як людське серце Сина Божого полюбило людину до кінця». Це велика таємниця, яку не просто збагнути сучасним людям, що переживають великий спектр дефініцій та підмін розуміння того, що означає любити.

Далі, о. Йосафат підкреслив, що почитання Серця Христового скеровує християнина до культу почитання Пресвятої Євхаристії, яка є невіддільним її елементом. «Євхаристійне життя – це дорога правди, жертви і відречення». Особливо це актуально сьогодні, де особа стоїть перед безліччю пропозицій досконалості. Однак дуже часто ці дороги не містять духовності. Більше того, молоді люди можуть захопитися досконалістю та духовністю без Бога. Таким чином, перед нами стоїть завдання вміти розпізнати таку духовність, яка містить в собі жертовність, котру вперше запропонував нам Христос.

Наостанок ієромонах закликав розвивати віруюче суспільство у державі. «А все починається від нашого серця, у якому ми також можемо зустріти нашого Господа. А кожного разу, якщо ми його правдиво зустрічаємо у своєму житті, то він покаже своє серце, яким полюбив нас такими, якими ми є, щоб дати нам спасіння».

Після Літургії о. Терентій Довганюк провів для Апостольства молитви віднову посвяти Пресвятому Серцю Христовому. Опісля о. Володимир Маланюк висловив вдячність усім пресвітерам, монахам та всім вірним, які зібралися на це свято. Завершився Празник молитвою за Україну «Боже великий, єдиний» та окропленням свяченою водою.

Прес-служба osbm.in.ua

Фото: о. Іпатій Ващишин, ЧСВВ та бр. Касіян Касіян, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар