У Вільнюсі пройшли урочистості з нагоди святкування 204-ліття від дня народження Т. Шевченка

9-10 березня у Вільнюсі пройшли урочистості з нагоди вшанування пам’яті сина української землі Тараса Григоровича Шевченка.

У 2018 році Україна та світ відзначає 204-ту річницю з дня народження великого українського поета, письменника, художника та громадського діяча Тараса Шевченка. Його ім’я нероздільно пов’язане з Україною. Кобзар – неначе уособлення всієї суті українського народу, його боротьби за своє життя і волю; символ незламності духу, приклад того, що можливо звільнитися з-під гніту в найскладніших умовах.

9 березня відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзарю у центрі м. Вільнюса та до меморіальної дошки, розташованої на стіні Вільнюського університету. Вшанувати пам'ять великого Кобзаря прийшов Посол України в Литовській республіці Володимир Яценківський, представники української громади, ченці Вілюнюського Василіянського монастиря та керівництво, викладачі та студенти філологічного факультету Вільнюського університету.

А 10 березня в день смерті Тараса Шевченка українському храмі Пресвятої Тройці була відслужена Божественна Літургія.

З привітальним словом до присутніх звернувся представник Посольства України в Литовській Республіці п. Дмитро Серов. З нагоди вшанування пам'яті Кобзаря до присутніх звернулася також п. Наталія Шертвітєнє – голова української громади у Вільнюсі.

Відтак, учасники заходів мали змогу переглянути фільм “Мій Шевченко”. Фільм “Мій Шевченко” є нешаблонною спробою показати справжнього, живого Кобзаря. Протягом чотирисерійного документального фільму його творці ведуть глядача від невеличкої хати в Моринцях до Чернечої гори біля Канева, де похований Тарас Шевченко.

Після перегляду фільм і солодкого почастунку, представники української громади та духовенства принесли квіти до пам’ятника Кобзареві у Вільнюсі та спільно виконано декілька пісень на вірші Тараса Шевченка.

Нехай Кобзар залишається і надалі прикладом для наслідування та гордості для всіх щирих українців, надихає, спрямовує та вчить.

За матеріалами: osbm.lt.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар