У Лаврівському монастирі перезахоронили тлінні останки осіб, які жили у ХV — ХVІІ століттях

9 серпня в Лаврівському Свято-Онуфріївському монастирі ЧСВВ відбувся Чин похорону та перезахоронення раніше знайдених під монастирським храмом (за період 2009 -2014 рр.) тлінних останків. З благословення владики Ярослава, Єпарха Самбірсько-Дрогобицького, провівши археологічні і антропологічні дослідження, тлінні останки в крипті храму захоронив ігумен Свято-Онуфріївського монастир о. Атанасій Слободян, ЧСВВ.

У травні 2014 року було розпочато ремонт монастирського храму. Розпочали з демонтажу долівки кінця ХІХ ст., яку під час окупаційного радянського режиму було пошкоджено, до того ж під час розкопок у 80 рр. ХХ ст. частину було зруйновано.

«Після демонтажу працівниками долівки було виявлено низку поховань. Про це було повідомлено п. Юрія Лукомського, який курує археологічні дослідження на території нашого монастиря. Він негайно з групою спеціалістів провів ексгумацію поховань та обстеження архітектурних особливостей храму (підвалин). Під час проведення цих розкопок було виявлено шість поховань (у бабинці): п’ять ХVІІ ст. і одне ХV ст.», ‒ у коментарі повідомив бр. Теодор Дутчак, ЧСВВ.

Два поховання були з південної сторони: перше – невідомий чернець (від стіни храму), друге – це був або архимадрит, або ж єпископ (потребує досліджень за регаліями, що були на ньому: хрест металевий звичайний, епитрахиль (дуже довга), і під рукою, з правої сторони, ‒ або набедреник, або паліца). З північної сторони були розкопані тлінні останки світських осіб, скоріш за все доброчинців храму – молдавських господарів. Посередині бабинця було знайдено ще й шосте поховання княжих часів.

Довідка

Монаша обитель отців василіан у Старосамбірському районі Львівської області належить до найдавніших пам’яток культури та духовності галицького краю. Лаврівський монастир Святого Онуфрія впродовж багатьох століть був центром екуменізму. Тут був великий некрополь, у якому спочивали православні митрополити, греко-­католицькі єпископи, молдовські господарі. Є історично підтверджені дані, що тут також поховано єрусалимського митрополита Макарія Лігаріду. Окрім того, за версією істориків, серед православних митрополитів, греко­-католицьких єпископів і молдовських господарів у некрополі Лаврівського монастиря Святого Онуфрія спочиває і князь Лев, хоч його поховання досі не знайдено.

Джерело: news.ugcc.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар