У Червонограді благословили пам'ятник праведному митрополиту Андрею

В суботу, 4 листопада, відбулось освячення пам’ятника Андрею Шептицькому. Погруддя встановлене на подвір’ї церкви святого Юра. Саме тут, у Кристинопільському (Червоноградському) василіянському монастирі 11 серпня 1892 року брат Андрей склав вічні обіти.

Поблагословив пам’ятник та очолив Архиєрейську Божественну Літургію владика Ігор Возьняк, Митрополит Львівський у співслужінні з Протоігумено провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, настоятелем Червоноградського монастиря о. Ігнатієм Москалюком, ЧСВВ, ієромонахами та іншими священиками міста.

У своїй гомілії Архиєрей, роздумуючи над суботнім євангелієм (Лк. 7, 1-10), підкреслив віру сотника. «Бог шукав віри. Звідки у сотника така велика віра, якою не могли похвалитися прихильники юдаїзму – сини і дочки Ізраїлю. Бог дарував її йому за виконання добрих і милосердних вчинків, за відкритість його душі, за правдиву любов до ближніх».

Говорячи про постать митрополита Андрея Шептицького Проповідник зазначив: «Він виконував багато добрих діл, хоч би згадати його порятунок десятків чи сотень євреїв. Наражав своє життя на небезпеку, але показав велику любов до чужого народу, зберігав їхнє життя, коли їм загрожувала неминуча смерть від куль. Митрополит Андрей найбільше уболівав за сій народ, але не забував за інших. Він закликав людей чинити добрі діла».

Настоятель Червоноградського монастиря о. Ігнатій Москалюк, ЧСВВ висловив велику подяку усім благодійникам, які долучись до створення пам’ятника. Ієромонах розповів історію, яка в результаті стала відправною точкою у створенні цього пам’ятника. Одного разу до церкви звернулась жінка з проханням зібрати кошти на лікування її чоловіка з онкоза хворюванням. Невдовзі чоловік помер, а зібрані і не використані на лікування кошти жінка віддала в церкву. Ці кошти стали стартом до створення пам’ятника Андрею Шептицькому.

Усім благодійникам, а також скульптору Тарасу Королю вручили подяки та пам’ятні медалі, присвячені Ювілею 400-ліття Чину святого Василія Великого.

Цього дня відбулися й кілька важливих заходів, присвячених пам’яті митрополита Андрея. На свято прибула делегація з Яворівського району, яка привезла саджанці із родинного села Митрополита Андрея – Прилбичів. Їх було посаджено неподалік монастирського храму.

Опісля відбулося змагання з міні-футболу на кубок митрополита Андрея, виставка, молодіжна наукова конференція, присвячена цій видатній постаті Церкви й українського народу.

https://www.youtube.com/watch?v=ZIXQxfIwnq8&feature=youtu.be

Завершилось свято пісенним фестивалем під гаслом «Голос Руси-України».

Прес-служба osbm.in.ua

Фото: echo80100.info, FB Stepan Sokhnatskyi

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар