Проща та храмовий празник в Покотилівському монастирі на Харківщині

Цього року з нагоди храмового свята та з благословення харківського екзарха владики Василія Тучапця, ЧСВВ, була проведена друга піша проща з Харкова до Покотилівки. Мета прощі – через заступництво Богородиці випросити у Бога мир, єдність та любов для України та українського народу.

Розпочалось паломництво у суботу, 14 жовтня Архиєрейською Літургією. Після Богослужіння Преосвященніший владика Василій благословив прочан та разом з ними пройшов частину дороги через місто Харків.

У прощі взяли участь понад 100 осіб з різних куточків України. Вона об’єднала як людей з різних частин України, так і людей різного віку: наймолодшій учасниці було 7 років, а найстаршій – 77.

Після цілоденної ходи прочани прибули до монастиря, де їх привітав та запросив до храму настоятель ієрм. о. Йосиф Щур, ЧСВВ. Відтак розпочалася Велика вечірня з литією, яку очолив владика Василій у співслужінні з о. Миколаєм Микосовським, ЧСВВ. 

https://www.youtube.com/watch?v=dMgVx0lDwEU&feature=share

Нічні чування провів о. Севастіян Бондаренко, ЧСВВ, які тривали до 4 години ранку. Святкова Утреня розпочалася о 10:00, яку відслужив настоятель монастиря о. Йосиф Щур, ЧСВВ, а вже в 11:00 на подвір'ї Храму усі парафіяни й гості вітали владику Василія, екзарха Харківського , який очолив урочисту Архиєрейську Святу Літургію у співслужінні настоятеля монастиря о. Йосифа, ЧСВВ, настоятеля василіянського монастиря в Званівці о. Павла Федусіва, ЧСВВ, священиків Екзархату: о. Андрія Насінника, о. Віктора Мартиненка, о. Максима Кролевського, о. Олега Рибчака та інших. Після Літургії Владика подякувавши усім парафіянам, гостям та добродіям, уділив своє Архиєрейське багословення, покропивши усіх освяченою водою.

Продовжилися святкування на задньому подвір'ї Храму пісенним привітанням дітей, та обідом, де усі присутні частувалися смачною Покровською кашею приготованою громадським діячем та парафіянином п. Дмитром Шеченком та парафіянами.

Нижче подаємо враження від прощі прочанки Юлії:

«Усі парафіяни вжe з нeтeрпінням чeкали цієі події, аджe ця проща є унікальною у своєму роді. По-пeршe, щира молитва в цeй знамeнний дeнь лунала з уст прочан за мир, єдність і любов в Україні. По-друге, на сході України проща є доволі новим явищeм, що лишe починає набирати популярність серед вірних і усіх бажаючих (усі присутні вжe сьогодні з превеликим бажанням очікують наступної прощі!). По-третє, одними із організаторів та головними координаторами цієї важливої для всього Екзархату молитовної подорожі була молодіжна християнська спільнота «Квіти Слобожанщини». Молодь віком від 13 до 25 років в прямому сенсі цього слова вклала частинку своєї душі у підготовку і безпосереднє проведення цієї прощі. Кожний з учасників прощі мав можливість приступити до Святої Тайни Сповіді, просто поспілкуватись чи отримати пораду від духівника. Під час паломницького шляху кожний знайшов для себе короткий час на тишу та духовні роздуми. Щира молитва на вeрвиці (спільна чи особиста), християнська пісня та мудрі повчання духовних провідників супроводжували прочан усю дорогу. І ні холодний вітер, ні рясний дощ не могли зупинити щирої молитви вірних за мир, єдність та любов в Україні. А наші наймолодші прочани (юні парафіяночки 7-9 років), заряджаючи всіх нестримною енергією, нe лише дійшли до монастиря, а й вжe пообіцяли бути активними помічниками у наступній прощі. І звісно, смачні обід та вeчeря лишe додавали всім сил та енергії для досягнення світлої мети! Цю пішу прощу до Покотилівського монастиря отців Василіян Покрови Пресвятої Богородиці можна бeз перебільшення назвати наймасштабнішою, найважливішою і найцікавішою подією цього року у Харківському Екзархаті. Під час паломництва, поєднуючи труд подорожі й молитви, кожний мав можливість випросити у Матінки Божої зцілення, прощення, навернення і благословення у житті. Як жe важливо у своєму житті, сeрeд житейських турбот, знайти час для щирої молитви. Проща – найкращий спосіб для духовного очищення і спільної молитви усіма вірними. Я вжe з нeтeрпінням чeкаю наступної прощі до Покотилівсткого монастиря отців Василіян Покрови Прeсвятої Богородиці, а ви?»

За матеріалами: ugcc.kharkiv.ua, FB О. Йосиф Щур

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар