Презентація новіціяту у Крехові

16 лютого 2021 року Божого у Крехівському василіянському монастирі відбулася презентація новіціяту Провінції святого Миколая на Закарпатті, урочисте відновлення якого заплановано на 28 лютого 2021 року у монастирі в Бороняво. У ній взяли участь Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, Протоігумен Провінції святого Миколая о. Франциск Онисько, магістр крехівського новіціяту о. Володимир Маланюк, новопризначений магісрт боронявського новіціяту о. Кипріян Зейкан, духівник новіціяту, довголітній магістр новіціяту у Малому Березному о. Віктор Батіг, отці, братія, новики та кандидати.

У своїй промові Протоігумен о. Франциск представив подію офіційного відкриття і відновлення новіціяту в Закарпатській провінції, підкресливши, що саме 100 років тому, 28 лютого 1921 року, в Мукачівському монастирі отці Василіяни офіційно відкрили новіціят, розпочинаючи справу монашої реформи, ювілей якої відзначається цього року у Провінції св. Миколая. Новіціят – це в першу чергу «молитовне серце Провінції», яке є не лише колискою для чернечого доросту, але й духовним осередком для кожного ченця Провінції. Він повинен стати місцем проповіді про красу богопосвяченого життя і цінність монашої посвяти в Церкві. Саме в цьому контексті в Ювілейному році Провінція відроджує діяльність свого Новіціяту. Варто нагадати, що новіціят на Закарпатті діяв після виходу Греко-Католицької Церкви з підпілля у 1995-2005 роках у Малому Березному.

Після обміну думками Протоігумен о. Йоан Школик подякував гостям за цікаві промови та корисну інформацію, натомість о. Франциск Онисько від імені отців Василіян Провінції св. Миколая запросив усіх на урочисте відкриття Новіціяту в Бороянявському монастирі та наголосив, що він завжди буде духовно споріднений та поєднаний із Крехівським новіціятом, як це й було в історичному минулому двох Провінцій.

За матеріалами: osbm.org.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар