Похороні богослужіння за о. Мелетієм Михайлом Білинським, ЧСВВ

В середу, 1 квітня 2015 року у Свято-Успенському монастирі у Варшаві розпочались похоронні богослужіння за о. Мелетієм Михайлом Білинським, ЧСВВ.

Монаша спільнота під проводом Преосвященного Владики Василія (Медвіта), ЧСВВ та Протоігумена Ігоря Гарасима, ЧСВВ, зібралася у храмі на Пананахиду за покійного співбрата по Чину. Відтак, за усталеним графіком Владика і отці читали Євангеліє при домовині.

Після Літургії Напередосвячених Дарів був відслужений Парастас за Чином похорону ієромонаха, який очолив Єпископ Вроцлавсько-Гданський, Преосвященний Володимир (Ющак) ЧСВВ, а співали василіянські студенти на чолі з ректором ВІФБС о. Йосафатом Хаймиком, ЧСВВ. Опісля, до другої години ночі проводилось читання Святого Євангелія.

Наступного дня, 2 квітня 2015 р., це читання продовжувалось до похоронної Літургії, з перервою на Утреню. Об 11-тій годині розпочалась Божественна Літургія, яку очолив Митрополит Перемишльсько-Варшавський, Високопреосвященніший Архиєпископ Йоан Мартиняк у співслужінні Владики Володимира Ющака, ЧСВВ, Владики Василія Медвіта, ЧСВВ, Владики Євгена Поповича, Протоігумена василіан у Польщі, о. Ігоря Гарасима, ЧСВВ, Протоконсультора Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Сергія Крутовського, ЧСВВ, о. Макарія Флячка, ЧСВВ, ректора о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ, віце-ректора ВІФБС о. Йоана Школика, ЧСВВ, та інших отців-василіян з Польщі та України, чотирьох єпархіальних священиків з Перемишльсько-Варшавської Архиєпархії та ієродиякона Богдана П’єтночко, ЧСВВ.

Брати-семінаристи Василіянської Семінарії у Брюховичах супроводили молитву монашим співом. Присутні були також сестри Чину Святого Василія Великого та сестри Служебниці Непорочної Діви Марії зі своїми Провінційними Настоятельками, вірні варшавської парафії та делегація вірних з Ґіжицька і Венгожева.

У проповіді Митрополит розповів про своє 46-літнє знайомство з покійним о. Мелетієм та дав гарне свідоцтво про його віддане душпастирське служіння, повне посвяти і доброти, назначене духом молитви і доброзичливості для кожної людини. На похоронних моліннях була родина покійного отця Мелетія Руслана та Роман Лашта з Івано-Франківська.

Наприкінці Протоігумен склав подяку Митрополитові, іншим Владикам, отцям-василіанам та іншим священикам, сестрам і усім вірним. Особливу подяку склав тим братам, які під час недуги і занепадання сил ревно, віддано і з любов’ю доглядали о. Мелетія до останніх годин його життя. Місцевий парох, о. Петро Кушка, ЧСВВ, прочитав прощальне звернення, яке від імені парафіян з Тшебятова надіслала п. Дарія Вальницька-Більо.

Після Божественної Літургії Владика Володимир провів чин останнього цілування, відтак, згідно з монашим уставом, Протоігумен, як настоятель монашої спільноти, прочитав Прощальну молитву, полив лице покійного оливою та накрив його чернечим каптуром і параманом.

Панахиду над могилою на Брудновському кладовищі та запечатання гробу очолив Владика Володимир, ЧСВВ, сказавши останнє прощальне слово.

Так закінчилася земна мандрівка нашого співбрата, о. Мелетія Михайла Білинського, ЧСВВ, якого тлінні останки спочили у василіанській гробниці поруч тих, з котрими ділив труди чернечого життя – отців Павла Пушкарського, Бориса Балика, Йосафата Романика, Йосафата Осипанка, бр. Ігнатія та інших отців і братів василіан, які попередили його у дорозі до вічності. Нехай Господь прийме його праведну душу й оселить в оселях праведних, де немає ні болю, ні журби, ні зідхання, але життя без кінця. Маємо надію, що так, як за життя був готовий нести поміч і послугу кожній людині, так і тепер буде перед Господом заступатися за нас і дальше помагати нам добре верстати шлях нашої земної мандрівки, щоб і ми дійшли безпечно до воріт Небесного Царства.

Вічна Йому пам’ять!

За матеріалами: www.bazylianie.pl

Фото: о.д. Іпатій Ващишин, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар