Не Луцьком єдиним: у гості на Схід України

 25-28 травня, на свято П'ятидесятниці, учасники християнського аматорського театру «Алетея» та члени спільноти «Українська молодь - Христові!» під духовним проводом о. Августина Запоточного, ЧСВВ відвідали Василіянський монастир Серця Христового у с. Званівка, що на Донеччині.

Ця подорож була відповіддю на запрошення намісника резиденції - о. Павла Федусіва, ЧСВВ, який свого часу виконував душпастирське служіння в м. Луцьку.

   Історично у 1951 році у с. Званівку, а також с. Роздолівку та с. Верхньокам'янське (Чубарівка) були переселені мешканці сіл Ліскувате та Коросно Хирівського району Дрогобицької області. Тут вони не лише розбудувалися і зберегли українську мову й культуру, але що найважливіше - християнську віру та традиції. Після розвалу Радянського Союзу переселені мешканці запросили на східні терени греко-католицьких священиків, зокрема Отців Василіян. Так у цій місцевості постали величні храми, а монастир Серця Христового є окрасою Донецького екзархату УГКЦ. В минулому році тут проголошено Марійський відпустовий центр, де почитається копія Лісковатської ікони Богородиці «Замилування».

Із початком бойових дій у зоні АТО (ООС) мешканці цих територій зазнали багато терпінь, поневірянь й випробувань. Священики залишаються із своїми вірними й не перестають творити молитву під звуки пострілів та гармат.

   Коли ми долали довготривалий шлях, дорогою нас гостинно зустріли Отці Василіяни у Покотилівці поблизу Харкова - о. Йосиф Щур, ЧСВВ й о. Микола Микосовський, ЧСВВ, а вже у Званівці - о. Павло Федусів, ЧСВВ, о. Тадей Годованець, ЧСВВ й місцеві жителі.

   Театр «Алетея» привіз із собою авторську п'єсу «Василіянин» (режисер Ірина Бурко), наймолодшому учаснику якої (Матвійкові Паливоді) - 8 років! Постановка присвячена 400-літньому ювілею Василіянського Чину святого Йосафата. Виставу показували два дні поспіль у місцевих будинках культури с. Званівки й с. Роздолівки.

Глядачі разом з акторами пережили історію монашого покликання головного героя, а також основні віхи історії Василіянського Чину. Вони обдарували учасників дійства найбільшою нагородою - теплотою сердець, оплесками, сльозами, усмішками, вдячністю.

   Незабутнім для нас у цій подорожі став храмовий празник Зіслання Святого Духа у с. Роздолівка. Святкову Божественну Літургію очолив о. Августин Запоточний, ЧСВВ у співслужінні о. Павла Федусіва, ЧСВВ, о. Миколи Крецула (Верхньокам'янське); Святу Тайну Сповіді звершували о. Тадей Годованець, ЧСВВ та о. Віталій Кестер (Костянтинівка). Богослужіння звершувались у супроводі місцевого хору, а також молодіжного хору, який виконав «Херувимську» та молитву «Вірую». Вірні чисельно приступили до Святої Тайни Євхаристії. Завершились святкуванням Хресною ходою, Водосвяттям та мируванням. Ці прекрасні люди настільки бережуть «українське», що ми усі відчули себе на празнику, наче вдома, незважаючи на відстань у тисячу кілометрів.

   Також о. Павло, ЧСВВ організував для нас екскурсію в соляну шахту діючого підприємства «Артемсіль». Ми опускались під землю на глибину 300 м та із захопленням споглядали справжнє велетенське солоне царство із соляними чумаками, гномами, ліхтарями, «музичною скринькою».

   Швидко промайнули ці дні П'ятидесятниці, але ще довго вони відлунюватимуть у серцях спільною молитвою, родинним теплом, оплесками, солоним повітрям, дитячим сміхом, невтамованою спрагою миру на знівеченій та напрочуд мальовничій українській землі.

   Учасники поїздки безмежно вдячні о. Леоніду Григоренку ЧНІ за чудову ініціативу у справі єднання сходу і заходу та ігумену Луцького монастиря Василія Великого о. Терентію Цапчуку ЧСВВ за духовну і матеріальну підтримку, без якої ця подорож була б неможливою.

За матеріалами: osbm.lutsk.uа

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар