На зустрічі богопосвячених осіб у Львові говорили про духовного провідника

У вівторок, 17 квітня, у Патріаршому домі у Львові відбулася зустріч з духовними провідниками богопосвячених осіб УГКЦ на тему “Особа духовного провідника”. У нашій Церкві це перший захід для монашества на тему духовного провідника. Загалом у ньому взяли участь біля тридцяти учасників.

"Мета цієї зустрічі — зібрати осіб, які вже займаються або є зацікавленими тематикою духовного проводу. Це робиться для того, щоб побачити, хто є ці особи, яких духовних провідників ми маємо... Ми подивимося на те, ким ми мали б бути як духовні провідники (вже будучи богопосвяченими особами), а також як плануємо розвиватися та як правильно шукати духовного провідника", — розповіла у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ сестра Валентина Рябушко, заступник голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ.

Загалом для учасників заходу виступали такі спікери: о. Василь Оприско (Згромадження отців редемптористів), о. Володимир Маланюк (Чин св. Василія Великого), с. Валентина Рябушко (Згромадження сестер милосердя св. Вінкентія) та о. Франциск Шиделко (Чин св. Василія Великого).

Зокрема, о. Василь Оприско у своїй доповіді “Практичні аспекти духовного проводу” наголосив, що доволі часто ми боїмося відповідальності, а також прагнемо швидких результатів. Однак це є нашими великими помилками. "Духовний провідник ніколи і нічого не має за нас вирішувати. Він мусить дати нам свободу!" — стверджує у своїй промові о. Василь.

На думку о. Володимира Маланюка, духовний провідник є інструментом Святого Духа. У своїй доповіді на тему "Людські якості духовного провідника" він стверджує, що духовний провідник повинен мати такі риси, як мудрість, інтелект, розважливість, а також бути освіченим. Його досвід та духовне життя мають надихати нас, щоб ми докладали зусиль щодо праці над собою, щоб бути кращими.

"Головне питання в духовному проводі (зокрема в психологічному аспекті) до іншої людини — це не що відповісти, а як створити достатньо внутрішнього простору в собі, щоб вміти прийняти іншу людину", — наприкінці свого виступу закликає замислитися учасників заходу с. Валентина Рябушко, яка підготувала доповідь "Психологічний портрет духовного провідника". За її словами, бути добрим учнем та апостолом — це одні з важливих та основних критеріїв психологічного портрету духовного провідника.

Отець Франциск Шиделко завершив лінію виступів своєю доповіддю "Духовність духовного провідника". У ній він зазначив, що якість духовного життя та зосередження не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому розвитку, тобто прагнути йти до святості є надзвичайно важливою складовою для духовного проводу.

Варто додати, що протягом дня учасники мали нагоду не тільки послухати доповіді про важливу роль духовного провідника, а опісля попрацювати в групах та обговорити отриману інформацію.

За матеріалами: news.ugcc.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар