Ювілейні святкування у Бучацькому монастирі

З 22 по 27 вересня отці василіяни Бучацького монастиря проводили заходи, присвячені 400-літньому ювілею ЧСВВ. Завершились святкування на храмовий празник Воздвиження Чесного Хреста.

З п’ятниці, 22 вересня розпочались науки, що стосувались діяльності ченців та прикладів чеснот василіян, гідних наслідування Науки виголосили о. Йосафат Фітель, ЧСВВ та о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. У ювілейній програмі брали участь і члени парафіяльних спільнот, які діють при монастирі.

А вже у вівторок, 26 вересня у міській раді м. Бучача відбулась наукова академія «Віхами історії василіянського чину» за участю професорів: Романа Василика (Львівська національна академія мистецтв), Петра Шкарб'юка (Інститут народознавства ім. І. Крип'якевича НАН України) та Степана Павлюка (Інститут народознавства НАН України). На заході були присутні Преосвященний владика Димитрій Григорак, єпарх Бучацький, міська і районна влада, інтелегенція та всі зацікавлені мешканці міста.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=123&v=S50BvAow1BA

Велику Вечірню з Литією з нагоди храмового празника відслужив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, а Утреню о. Йоанікій Чверенчук, генеральний радник Василіянського чину. Своїм співом супроводжували богослужіння брати-студенти Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського.

В сам день свята Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Димитрій Григорак, екзарх Бучацький у співслужінні з генеральним радником о. Йоанікієм Чверенчуком, ЧСВВ, протоігуменом Американської Провінції о. Василем Салковським, ЧСВВ, ігуменом Бучацького монастиря о. Теодором Нагорняком, ЧСВВ, настоятелями, ієромонахами Провінції Найсвятішого Спасителя та іншими священнослужителями з прилеглих околиць.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=7ZehrWlVP94

У своїй гомілії владика Димитрій зосередився на почитанні Господнього хреста. Говорячи про Христову жертву, проповідник промовив: «Його смерть є нашим життям». Крім того, було відзначено роль хреста як визвольну силу: «Хрест є знаряддям перемоги Ісуса над всяким злом, а той хто вірить у воскресіння Христа, той отримує життя вічне» - сказав проповідник. Далі Архиєрей наголосив на жертвенній Божій любові, яка запрошує кожного прийняти дар спасіння. А для цього ми повинні повірити Господу, адже «увірувати в Господа – це прийняти Його у своє життя» - підкреслив Архиєрей. В цьому проявляється спасіння людини, яке можливе через гідне життя і вірність своєму покликанню. Далі, роздумуючи над монашим покликанням владика Димитрій відзначив роль ченців василіян у свідченні Євангелія словом та прикладом любові.

Після традиційних подяк і «Многоліття» вкінці Божественної Літургії залунав гімн «Боже, великий, єдиний». Завершились святкування освяченням та окропленням свяченою водою.

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар