Ювілей Йосифа Івана Велямина Рутського митрополита Київського

5 жовтня 2016 р., в Провінційному Домі Отців Василіян, у Львові, відбулись збори настоятелів Провінції. Постаттю митр. Йосифа Велямина Рутського митрополита Київського, память 380 років від смерті якого будуть Василіяни вшановувати у рамках святкувань з нагоди реорганізації чернецтва у Чин Святого Василія Великого поділився о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ.

  Юний Іван Велямин пройшов шлях пізнання правди від кальвінізму у родині, до прийняття католицької віри та залишився в Унійній Церквіу у зрілому віці. Програма змін  життя Церкви яку уклав як богослов у "Викладі одного русина" це програма реформи монашого життя, та заснування шкіл і семінарій, впорядкування пасторальної праці духовенства для зміцнення Унійної Церкви. Розпочав він її реалізацію переступивши поріг монастиря вслід за однодумцем Йосафатом Кунцевичом.  Доповідач підкреслив молитовну поставу та аскезу ієромонаха Йосифа, яка у поєднанні з монашим послухом давала йому відвагу бути свідком Правди, як на аудієнції у Папи Климента VIII у Римі так і перед войовничим натовпом у монастирі у Вільно, у Варшаві перед сенаторами на Сеймі, так перед православними єрархами в Москві.

Діалог був способом пошуку шляхів поєднання митрополита Кир Йосифа з православним митр. Петром Могилою  "щоб Русь не нищила Русь" у час коли Європа оговтувалася від кризи тридцятилітньої війни переживаючи зародження поліконфесійного суспільства. Його ідеї пережили його і як у XVII cт. папа Урбан VIII називав його атлантом унії так сьогодні він має імя законодавця Унії і основника Чину св. Василія Великого. Святість  життя його після відходу у вічність занотував митр. Рафаїл Корсак, а у ХХ ст. ювілей 300 ліття у 1937 р. митр. Андрей Шептицький вшановував на рівні усієї Церкви, а на Синоді унійних екзархів 1942 р. у час ІІ світової війни учасники синоду поручили його як кандидата на прославу святим молитвам вірним і духовенства. 

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар