Вшанування пам’яті Тараса Шевченка і традиція василіянського книгодрукування: 2 день Ювілейних святкувань у Вільнюсі (Литва)

У рамках відзначення 400-ї річниці Василіянського чину у Литві предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, вищі настоятелі Василіянського чину, державні й громадські діячі та вірні продовжили ознайомлюватися в деталях з чернечою спадщиною отців Василіян.

11 листопада відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі міста Вільнюса. У заході взяли участь, зокрема, представники делегації Української Греко-Католицької Церкви з України та Святого Престолу, Посол України в Литовській республіці Володимир Яценківський з дружиною, представники Посольства України в ЛР, української громади Литви,  литовської громадськості, прочани, які прибули з України та Польщі з нагоди Ювілею, представники українських ЗМІ та ін.

У рамках заходу відбулося дружнє спілкування Блаженнішого Святослава Шевчука з представниками української громади Литви, лунали Державний Гімн України, молитва за нашу державу, українські народні пісні.

https://www.youtube.com/watch?v=-F6aWJzNFOc&feature=youtu.be

Того ж дня відбулося відкриття виставки стародруків книг та видань, що зберігаються у бібліотечних фондах Національної бібліотеки Литви, «Василіянська друкарня Вільнюса», а також у Міжнародному круглому столі «Василіянське книговидання у Вільнюсі» у Національній бібліотеці Литви, до організації якої спричинилось також Посольство України в ЛР.

https://www.youtube.com/watch?v=-Y0kiPzExm8

У заході взяли участь Глава УГКЦ, посол України у ЛР, Протоархимандрит Василіянського чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, протоігумени з Польської та Закарпатської провінції св. Миколая, ігумен Вільнюського монастиря св. Йосафата о. Вінкентій Пелих та інші ієромонахи й ченці василіяни.

З Литовської сторони у заході взяли участь член Комітету закордонних справ, Директор Департаменту культурної спадщини при Міністерстві культури ЛР Діана Варнайтє, Голова підкомітету з трансатлантичних зв’язків та демократичного розвитку Жигімантас Павільоніс, Генеральний Директор Національної бібліотеки Ренальдас Гудаускас й широкі кола литовської громадськості, української громади Литви, представники провідних литовських та українських ЗМІ.

На  виставці були присутні також науковці з України, Литви, Польщі, Білорусі, зокрема, Українського католицького університету м. Львова, Вільнюського Університету, Вільнюської художньої академії, Варшавського університету та Білоруської національної бібліотеки. 

За матеріалами: lithuania.mfa.gov.ua

Фото: бр. Роберт Ленів, ЧСВВ

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар