Відбулася міжнародна наукова конференція про Гошівську обитель

5 жовтня 2017 року за організації Прикарпатського національного університету, факультету історії політології і міжнародних відносин, Інституту історії, етнології і археології Карпат, Гошівського монастиря Преображення Господнього отців Василіян, Івано-Франківської ОДА та обласної ради розпочалася міжнародна наукова конференція «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва. До 400-річчя Чину святого Василія Великого».

Основна мета наукової події - узагальнити джерелознавчі та історіографічні здобутки з вивчення сакральної спадщини Гошівського монастиря, а також його роль і місце в духовній і етнокультурній спадщині України. У конференції брали участь науковці, викладачі, студенти, священнослужителі, представники органів державної влади та засобів масової інформації.

Вступним словом відкрив роботу конференції проректор з науково-педагогічної роботи університету Сергій Шарин, який зазначив, що такий захід проводиться вперше та наголосив на його актуальності. Він також підкреслив, що в університеті є добра історична школа, яка вносить вагомий вклад у вивчення історії рідного краю, і це дуже потрібна справа, адже "наша історія потрібна нам і, потрібна майбутнім поколінням". Проректор також побажав учасникам конференції плідної праці.

Учасників конференції привітав Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин. Передусім Владика подякував керівництву університету, факультету історії політології і міжнародних відносин за їх підтримку та неоціненну працю у вивченні історії святинь Галичини та проведенні унікальних досліджень. "Нам потрібно знати нашу історію, потрібно її знати і тим, хто буде після нас", - зазначив Митрополит. Володимир Війтишин побажав усім Божого благословення і натхненної праці на благо рідного краю та України.

Своєю чергою присутніх привітали Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя отців Василіян в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігор Пасічняк, начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Володимир Федорак, депутат обласної ради Тарас Виноградник.

"Щиро вдячний організаторам заходу за те, що зібрали тут усіх. Ця конференція допоможе більше дізнатися про нашу святиню. Потрібно завжди озиратися в минуле, щоб далі бачити майбутнє", - наголосив у своєму виступі Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя отців Василіян в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ.

"Конференція такого рівня проводиться вперше. Відрадно, що є багато дослідників, науковців, які цікавляться історією Гошівського монастиря - цієї історичної обителі. Наша історія нам потрібна", - зазначив заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Пасічняк, вітаючи учасників конференції. 

Депутат обласної ради Тарас Виноградник передав отцям Василіянам через настоятеля Гошівського монастиря отця Вінкентія старовинний церковний писемник "Ірмологіон". "Я хочу подарувати це видання Гошівському монастирю, щоб вони могли його вивчати, вільно користуватись і "Ірмологіон" зберігався у святому місці", – з цими словами Тарас Виноградник вручив книгу. Настоятель отець Вінкентій висловив слова вдячності депутату обласної ради і наголосив, що це цінний подарунок для монастиря, адже зараз вони працюють над відкриттям музею. Зазначимо, що книга видана у 1904 році та має значну історичну значущість для України. Його благословили три греко-католицькі владики: Андрей Шептицький, Констянтин Чехович, Григорій Хомишин.

Після завершення урочистого відкриття заходу розпочалася робота пленарного засідання. У своїх тематичних виступах учасники конференції зазначили, що Гошівська обитель крізь призму історії була і залишається важливим духовно-культурним осередком України, а внесок Василіянського Чину в його розвиток є значним, зокрема в культурній і суспільній сферах. У 2017 році виповнюється 400 років з часу заснування відомого в Україні та світі Василіянського Чину св. Йосафата УГКЦ. Мета Чину Святого Василія Великого – плекання спільнотного життя задля власного освячення через виконання обітів і заповідей любові та заради спасіння ближніх шляхом благовістування через проведення місій і реколекцій, душпастирської діядьності та праці з молоддю. Близько 450 років цю важливу місію в Україні здійснює греко-католицький василіянський монастир Преображення Господнього, що в с. Гошів Долинського району Івано-Франківської області.

Під час пленарного засідання з тематичними доповідями, зокрема, виступили: Петро Шкраб’юк, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича з доповіддю: «Чин святого Василія Великого: 400 років служіння Богові й Україні»; о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, ліценціат церковної історії, викладач Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського, голова Постуляційного центру беатицікації і канонізації святих УГКЦ з доповіддю: «Репресії тоталітарних режимів та опір отців Василіян Провінції Найсвятішого Спасителя першої половини ХХ ст.»; Микола Кугутяк, доктор історичних наук, професор, декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин, керівник Карпатської археологічної експедиції Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з доповіддю: « Гошівська Ясногірська обитель: стан і перспективи історичних досліджень».

https://www.youtube.com/watch?v=-ykjPCALKYI

Конференція продовжиться 6 жовтня у Гошівському монастирі Преображення Господнього отців Василіян, де відбулася екскурсія по Гошівській обителі, а також секційні засідання та підведення підсумків роботи конференції.

Джерело: osbm-hoshiv.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар