У Львівській міській раді відбувся брифінг, присвячений міжнародній конференції про Василіянський чин

Сьогодні, 13 вересня в екуменічній каплиці Львівської міської ради відбулася прес-конференція, присвячена Міжнародній науковій конференції «Чин Святого Василія Великого – історія, сьогодення, перспективи».

Участь у заході взяли Протоархимандрит Василіянського Чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, організаційний координатор конференції та місіонер о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, проректор з наукової роботи Українського католицького університету та академічний координатор конференції п. Ігор Скочиляс і п. Алдона Василяускен, доктор габілітований з історії.

Ієромонах Корнилій Яремак представив запрошених гостей та розповів про одну з цілей конференції. Йдеться про те, щоб дізнаючись про внесок ченців василіян у історичне минуле, зробити вагомий вклад на майбутнє. У свою чергу о. Генезій Віомар доповнив сказану думку і згадав про роки переслідування УГКЦ, коли на Україні було обмаль ченців. Тепер же, Провінція Найсвятішого Спасителя є найчисельнішою у Чині й нараховує близько 300 осіб. А о. Йоан Школик доповнив попередні думки співбратів та висловив сподівання від майбутньої конференції, яка спричиниться до того, «щоб продовжувати добрі починання наших попередників і найважливіше – рухатися далі».

Пан Ігор Скочиляс виокремив деякі найважливіші тези, які стосуються мети конференції. Йдеться про те, щоб показати традицію Чину св. Василія Великого, етос монашого подвигу та його вплив на українську культуру. Зокрема, було зазначено, що історія ЧСВВ несе в собі європейський контекст, адже василіянські монастирі знаходились на землях теперішньої Литви, Латвії, Словаччини. Водночас відомо про присутність ченців у Смоленську, Пскові та містах Білорусі. Пан Ігор зазначив і про роль василіян у збереженні української ідентичності.

У своєму слові п. Алдонна Василяускен розповіла про унікальне містечко у Литві, яке перекладається як «Василіянин». У ньому діє школа, що є центром україністики, відкрито пам’ятник у вигляді василіянського герба та існує храм, теперішній костел св. Василія Великого; це єдиний костел з такою назвою. Науковець відзначила співпрацю Шяуляйського університету (Литва), Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського та Львівського університету ім. Івана Франка. Ці вузи спричинилися до проведення конференцій, присвячених ЧСВВ та видання кількох книг з історії Чину.

Що стосується самої конференції, то було представлено її міжнародний, культурологічний, богословських та історичний контекст. Наукова подія міститиме в собі 5 секцій від минулого до сьогодення Василіянського чину св. Йосафата. Під час проведення буде представлено 6 нових видань з історії Чину, висвітлюватиметься подвиг василіянських мучеників та героїчна поставу св. Йосафата. Одним словом, організатори конференції запевнили, що учасники побачать не тільки академічну складову конференції, але й зможуть відчути дух Василіянського чину.

На запитання про можливі результати конференції, доповідачі підкреслили її значення для академічного середовища та що учасники відкриють для себе нові факти в історії Церкви, що досі були маловідомі або незнані.

Прес-служба osbm.in.ua

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар