Святкування ювілею Василіянського Чину та проголошення Марійського паломницького центру у Званівці

Цьогорічний празник Успіння Пресвятої Богородиці для василіянської обителі у с. Званівці Артемівського р-ну на Донеччині став особливим. Цього дня, 28 серпня 2017 року, тут урочисто відзначали 400-ліття Василіянського Чину, як і в інших василіянських монастирях. А була ще й додаткова нагода для святкування – при парафії Отців Василіян у Званівці проголошено Марійський відпустовий центр, один із двох у Донецькому екзархаті.

Вже два роки тут, у монастирському храмі, перебуває копія ікони «Богородиці Замилування» із села Лісковате колишнього Хирівського району Дрогобицької області (тепер це село у Польщі). Саме звідтіля на Донбас прибули в 1951 році виселені сталінською владою галичани й оселилися в с. Званівці, с. Роздолівці та с. Верхньокам’янському.

Святкування відпустового празника розпочалися реколекціями, які з 24 до 27 серпня виголошував о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, зі Львова. У день самого свята утреню відслужив о. Віктор Квасній, ЧСВВ.

Божественну Літургію очолив Кир Степан Меньок, ЧНІ, екзарх Донецький. Співслужили василіяни о. Павло Федусів, намісник резиденції у Званівці, о. Йосиф Щур, намісник резиденції в Покотилівці, о. Онуфрій Репецький з м. Кремінної та о. Віктор Квасній зі Львова, а також священики Донецького екзархату о. Іван Василенко з Мирнограда, декан Краматорський, о. Віталій Кестер із Костянтинівки та о. Степан Попадюк із Новодонецького. Сповідали о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, та о. Микола Крецул із Верхньокам’янського.

На святкування прибуло багато вірних з різних греко-католицьких громад Донецького екзархату УГКЦ. А зі Львова приїхали сестри зі Згромадження святого Йосафата, одна з яких походить зі Званівки.

Наприкінці Літургії було зачитано декрет проголошення відпустового центру у с. Званівці, і всі присутні приступили до ікони Пресвятої Богородиці, копії Лісковатської ікони «Богородиці Замилування». Відтепер, зазначив владика Степан, щороку на свято Успіння до Званівки приходитимуть прощі, а Марія випрошуватиме вірним численні Божі ласки.

За матеріалами: osbm.info

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар