Святкування ювілею 400-ліття Чину св. Василія Великого у Варшаві

13-14 вересня у монастирі оо. Василіян у варшаві відбулись урочисті богослужіння та події, присвячені 400-літньому Ювілею Василіянського чину. На святі були були присутні і ченці з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

У п’ятницю 13 вересня, у Варшавському Свято-Успенському монастирі Отців Василіян, торжественною Вечірнею з Литією в честь празника Покрови Пресвятої Богородиці, розпочалися Ювілейні Святкування 400-ліття Чину. Вечірню служив Протоігумен Польської Провінції о. Миколай Козіцький ЧСВВ. Співали вечірню брати-студенти з Василіянського інституту філософсько-богословських студій у Брюховичах (ВІФБС) та ціла василіянська спільнота Свято-Покровської Провінції разом із гістьми, які прибули на свято.

14 жовтня 2017 р., в сам празник Покрови Пресвятої Богородиці, о 7:00 святкову утреню відслужив протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик ЧСВВ.

О 10:00 розпочалася урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив Митрополит Перемишльсько-Варшавський – владика Євген Попович у співслужінні владики Василія Медвіта ЧСВВ та Протоігуменів: о. Миколая Козіцького ЧСВВ – місцевого Протоігумена, о. Йоана Школика ЧСВВ – Протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Андрія Белеканича ЧСВВ – Протоігумена Провінції Св. Миколая в Україні, о. Методія Біланчіка ЧСВВ – Протоігумена Словацької Провінції Свв. Кирила і Методія та о. Пантелеймона Трофімова ЧСВВ– ректора ВІФБС. Також на богослужінні були присутні місцеві ієромонахи й гості з різних василіянських Провінцій, священики, які служать для українців в Польщі й сестри Василіянки, Служебниці і Йосифітки. Окрім запрошених гостей, цього дня василіянський храм наповнився великою кількістю вірних.

Після Заамвонної молитви відбулося посвячення Почаївської Ікони Пресвятої Богородиці, яка була написана з нагоди Василіянського Ювілею в Польщі та встановлена для почитання у храмі.

Під час проповіді митрополит Євген Попович підкреслив роль Василіянського Чину на землях Надвіслянського краю. Також на закінчення побажань, як знак вдячності, Митрополит вручив на руки о. Протоігумена медаль блаженного Йосафата Коциловського «За вірність Церкві».

Після Літургії о. Миколай Козіцький ЧСВВ, вручив Ювілейні василіянські грамоти та медалі: Митрополиту Євгену Поповичу, владиці Василію Медвіту, вищим Настоятелькам жіночих монаших спільнот у Варшаві та всім іншим, заслуженим перед Василіянським Чином у Польщі особам.

https://www.youtube.com/watch?v=6-eLLgFcVhA

Цього ж дня після вечірньої Літургії о год. 19:15 відбувся концерти хору братів-василіян «DEISIS» з Брюхович. Під час концерту були виконані різні літургійно-духовні твори, між якими Херувимська пісня старо-болгарського наспіву, кондак «Богородице ти лоза істинна» грузинського наспіву із ХІІ ст., кант «Через поле широкеє», пісня присвячена василіянським Дрогобицьким священномученикам «Блаженні монахи» та пісня присвячена всім, хто віддав своє життя за Україну «Гей, плине кача». На закінчення концерту вірні, які зібралися, щоб почути духовні співи, щедро винагородили братію гучними оплесками.

15 жовтня, відбулося продовження святкувань ювілею Чину. Літургію об 11:00 очолив преосвященний Владика Василій Медвіт ЧСВВ, у співслужінні о. Миколая Козіцького ЧСВВ, о. Андрія Белеканича ЧСВВ, о. Пантелеймона Трофімова ЧСВВ, о. Ігора Гарасима ЧСВВ та о. Василя Парасюка ЧСВВ. Літургію супроводжував хор братів-василіян «DEISIS». Проповідь виголосив владика Василій ЧСВВ.

Після Літургії, діти з василіянської парафії привітали від імені парафії Отців Василіан з ювілеєм 400-ліття Чину Св. Василія Великого, приготувавши коротеньку програму. На закінчення отець Протоігумен Миколай Козіцький ЧСВВ, від імені Провінції подякував усім хто в різний спосіб допоміг у приготуванні цих святкувань. Пізніше у світлиці під храмом відбулася презентація книг присвячених Ювілею. Це «Василіянські генеральні капітули від 1617 по 1636 рік», авторства отця Порфирія Підручного ЧСВВ та диякона Богдана П’єтночка ЧСВВ, а також «Василіяни у світі: минуле і сьогодення» – збірник статей під редакцією о. д-ра Василя Парасюка ЧСВВ.

За матеріалами: bazylianie.pl

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар