Проща вчителів та медичних працівників м. Червоноград на малу Батьківщину св. Йосафата

15 жовтня 2017 року вчителі міста Червонограда та 12 листопада 2017 року працівники Червоноградської міської лікарні взяли участь у прощі, присвяченій 400-літньому ювілею Василіянського Чину святого Йосафата до міста Володимир-Волинський.

Усі паломники в найкращий спосіб прагнули вшанувати великого святого нашого народу – священомученика Йосафата. Адже походить він з роду Кунцевичів міста Володимира-Волинського. У серце малого хлопця Івана Кунцевича потрапила іскра Божої любові. Упала з Христа, на котрому було розп’яття Спасителя, що означало нелегке майбутнє священомученика. Тілом і кров’ю походив з нашого люду, а духом і святістю свого життя перевершував, здається, як і людей свого часу, так і наших сучасників.

«Владико Отче, ти за віру життя своє віддав.

І кров’ю побідив зневіру, щоб засів не пропав.»

Ці слова пісні звучали після акафісту до святого Йосафата, який служив о. Йосафат Вороцянка, ЧСВВ. Це вже не перша поїздка, яку організував душпастир. Спочатку прочани побували у греко-католицькому монастирі святого Йосафата, де настоятель отець Марко Максимів, ЧСВВ радо нас зустрів і виголосив промову до усіх вірних. Після Святої Літургії всі змогли помолитися та прикластися до мощей святого Йосафата.

Незабутньою стала екскурсія п. Олени, яка змістовно і цікаво розповіла про історичні пам’ятки архітектури найдавнішого міста України – Володимира-Волинського. Милувалися також величним Свято-Успенським собором (Мстиславів храм), який збудований ще у 1156-1160 рр., і у стінах якого приймали князівство 17 князів України-Русі. Надзвичайне враження справила й Василівська церква- ротонда, збудована на восьмипелюстковому фундаменті, яка не має аналогів у світовій архітектурі.

Подорожуючи старою центральною частиною міста, ми ознайомилися з Собором Різдва Христового, костелом Йоакима та Анни, Миколаївською церквою, Домініканським монастирем.

Прочани схилили голову перед чудотворною іконою у Зимненському Святоуспенському монастирі. Саме ця древня обитель заснована Володимиром Великим ще за часів Київської Русі.

Повні вражень та духовного піднесення всі віряни повернулися додому. Кожен у своєму серці має велику надію, що святий священомученик Йосафат випросить у Господа єдності у святій вірі для всього українського народу, щоб усі ми стали дітьми одної Христової Церкви.

Повідомила Надія Запісоцька

Читайте також:

Коментарів: 0

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар